Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar Yeni Zelanda para birimi karşısında, ABD’de zayıf gelen ekonomik verilerin Fed’in faizleri bu yıl artıracağına yönelik piyasa beklentilerini azaltması ile 2 yılın en sert üç haftalık düşüşünü göstermeye hazırlanıyor.

Dolar önemli para birimleri karşısında 3 aydan uzun bir sürenin en düşüğüne yakın bir seyir izliyor. Dolar euro karşısında 7 haftanın en zayıf seviyesine yakın seyri korurken, yen karşısında ise 3 günlük düşüşü sonlandırdı. Dolar, Çarşamba günü açıklanan ABD perakende satışlar, toptan fiyatlar ve Çin’in enflasyonu gibi verilerin hayal kırıklığı yaratması ile geriledi. Söz konusu veriler, Fed’in geçtiğimiz ay faiz artırımından uzak tutan küresel büyüme risklerine işaret etti.

Gaitame.com Research Institute Ltd. kıdemli araştırmacısı Takuya Kanda, “Zayıf gelen veri faizlerin artırılacağı beklentilerini zayıflattı. Yeni Zelanda ve Avustralya doları, dolarda düşüş beklentisi ile açılan kısa pozisyonların çözülmesi ile yükseliyor. Bu pozisyonlar temizlenince bu para birimleri gerilemeyi sürdürecektir. Dolarda gördüğümüz satış, faiz beklentilerinin gerilemesi ile ilgili, dolarda yeni kısa pozisyon açılması ile ilgili değil” dedi.

Yeni Zelanda doları ABD doları karşısında yüzde 0.5 yükselerek Tokyo saati ile 11.38’de 68.26 ABD senti oldu. Yeni Zelanda doları 25 Eylül’den bu yana yüzde 6.9 güçlendi ve Eylül 2013’ten bu yana en büyük 3 haftalık yükselişe hazırlanıyor. Avustralya doları yüzde 0.6 değerlenerek 73.46 ABD sentine geldi.

Bloomberg Spot Dolar Endeksi, Çarşamba günü 1,183.45 puan ile 30 Haziran’dan bu yana en düşük kapanışı yapmasının ardından 1,183.16 puana geldi. Dolar euro karşısında yüzde 0.1 gerileyerek 1.1487 dolardan işlem gördü. Dolar euro karşısında Çarşamba günü yüzde 0.8 düşerek 26 Ağustos’tan bu yana en zayıf seviyeyi gördü. Dolar yen karşısında, Çarşamba günü yüzde 0.8 gerilemesinin ardından yüzde 0.2 yükselerek 119.02 yene geldi.