Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Rusya’nın Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) ile üretimde indirime gidilmesi konusunda görüşmeye hazırlandığını belirtmesi ile birlikte 5 günden bu yana ilk kez yükseliş gösteriyor.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 1.4 kadar yükseliş gösterdi ve Ağustos ayından bu yana en büyük haftalık düşüşü azalttı. Öte yandan MSCI Inc.’in küresel hisse senedi göstergesi, Fed’in faizleri bu yıl artıracağı beklentilerinin zayıflaması ile üst üste 3. haftada da yükseliş göstermeye hazırlanıyor. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak’ın Perşembe günü Kazakistan’da yaptığı açıklamaya göre Rusya, OPEC ve OPEC üyesi olmayan ülkeler ile üretimde indirime gidilmesi olasılığını tartışmayı göz ardı etmeyecek.

Petrol, geçtiğimiz hafta fiyatların Temmuz’dan bu yana ilk kez varil başına 50 doların üzerine yükselmesinin ardından piyasada arz fazlası sorununun sürdüğü işaretleri ile geriledi. ABD’de petrol stokları üretimin gerilemesine rağmen 9 Ekim’de sona eren haftada 6 aydan bu yana en büyük artışı gösterdi. Stoklar 5 mevsimsel yıllık ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Sydney’deki CMC Markets baş analisti Ric Spooner, “Hisse senedi piyasasının güçlenmesi ile biraz risk alımı mevcut. OPEC üyesi olmayan ülkelerde üretimin gerilemeye başlayacağı beklentisi var. Bu özellikle ABD’de gerçekleşiyor gibi görünüyor ancak daha da ilerlemesi gerek” dedi.

Kasım vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 66 sent kadar yükselerek varil başına 47.04 dolar oldu ve Singapur saati ile 13.20’de 46.86 dolardan işlem gördü. Kontrat, Perşembe günü 26 sent gerileyerek 46.38 dolara indi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 61 yukarısında seyrediyor. Fiyatlar bu hafta yüzde 5.6 geriledi.

Aralık vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 58 sent veya yüzde 1.2 yükselerek varil başına 50.31 dolardan alıcı buldu. Kasım vadeli kontratın vadesi Perşembe günü doldu, kontrat 44 sent düşüş ile 48.71 dolara geriledi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 2.78 dolar seviyesinde.