Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, yatırımlarındaki düşüşün küresel arz fazlasını azaltacağı spekülasyonu ile fiyatlarda yükseliş görüleceği beklentisi ile açılan uzun pozisyon sayısını artırdı

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre para yöneticileri, Batı Teksas türü ham petrolde (WTI) net-uzun pozisyonları 13 Ekim’de sona eren haftada yüzde 6.6 artırarak Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye çekti. Düşüş beklentisi ile açılan kısa pozisyonlari 9 hafta içerisinde 8. kez gerileme gösterdi.

ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı 5 yılın en düşük seviyesine gerilerken, üretim bu yıl ulaşılan 40 yılın en yüksek seviyesinden düşüş gösterdi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) 12 Ekim’de açıkladığı rapora göre OPEC dışı ülkelerde petrol üretimi gelecek yıl günlük 130,000 varil daralacak. Dünyanın en büyük petrol sahası hizmet sağlayıcısı Schlumberger Ltd. yatırımlardaki düşüşün sürmesi ile sektörün daha fazla sıkıntı çekeceğini öngördü. Söz konusu değerlendirmeyi şirketin CEO’su Paal Kibsgaard 16 Ekim’de yaptı.

WTI petrol verinin oluşturulduğu haftada Nymex elektronik işlemlerde yüzde 3.9 gerileyerek varil başına 46.66 dolara geldi. WTI, 16 Ekim’de 88 sent veya yüzde 1.9 yükselerek  47.26 dolardan kanış yaptı. Vadeliler Ağustos’ta 37.75 dolar ile 6 yılın en düşük seviyesini görmüştü.