Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol,  dünyanın ikinci en büyük ekonomisi Çin’in tahminlerden hızlı genişlediğini gösteren verinin ardından varil başına 47 dolara yakın bir seviyeye tutunuyor.

Petrol vadelileri, Cuma günü yüzde 1.9 yükselmesinin ardından New York’ta yatay seyrediyor. Ulusal İstatistik Kurumu verilerine göre Çin’in gayrisafi yurtiçi hasılası üçüncü çeyrek dönemde bir yıl önceye göre yüzde 6.9 yükseldi. Bloomberg anketine kayılan ekonomistler yüzde 6.9’lik bir büyüme öngörmüştü. Baker Hughes Inc. verilerine göre ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı üst üste 7. haftada da gerileyerek 5 yılın en düşük seviyesine indi.

Petrol, bu ay başında Temmuz’dan bu yana ilk kez varil başına 50 doların üzerinde işlem görmesinin ardından piyasadaki arz fazlası sorununun sürdüğü işaretleri ile dalgalandı. Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu (OPEC) kolektif kotasının üzerinde üretim yapmaya devam ederken, ABD’de petrol stokları 5 yıllık mevsimsel ortalamanın yaklaşık 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.

Salı günü vadesi dolacak olan Kasım vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde, Sydney saati ile 13.15’te varil başına 47.26 dolarda yatay bir seyir izledi. Kontrat Cuma günü 88 sent yükselmişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 11 altında seyrediyor. Daha aktif olan Aralık vadeli kontrat, 7 sent gerileyerek 47.65 dolar oldu.

Aralık vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında, 5 sent değer kaybederek varil başına 50.41 dolardan alıcı buldu. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI petrol arasındaki fark 2.74 dolar seviyesinde.