Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:40'ta güncellendi)

Dolar, Çin ekonomisinin üçüncü çeyrekte ekonomistlerin tahmininden daha hızlı büyüdüğünü gösteren verinin ardından yükselişini üçüncü güne taşıdı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, güçlü ABD ekonomisine ilişkin verilerin geçen hafta sonuna doğru Fed'in 2006'dan bu yana ilk kez para politikasını sıkılaştıracağı beklentilerini artırması ve bunun sonucu yukarı yönde hareket etmesinin ardından bu seyrini sürdürdü. Euro, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Konseyi üyesi Ewald Nowotny'nin Puls Biznesu'ya verdiği mülakatta, politika yapıcılarına parasal genişlemeyi Eylül 2016'nın ötesine genişletip genişletmeme konsuunda yakın bir zamanda karar alamayabileceğini söylemesine karşın düşüşünü üçüncü güne taşıdı.

Sydney'de Commonwealth Bank of Australia Döviz stratejisti Elias Haddad, "Çin verisi beklenenden iyiydi, ancak aynı zamanda ekonominin yavaşlamakta olduğunu işaret etti. Ancak bu yavaşlama piyasanın ilk algıladığı kadar endişe verici değildi," dedi ve "Avustralya doları veya genel anlamda diğer emtia paralarında olabilecek herhangi bir ferahlama rallisi, temel göstergelerde bir dğeişiklik olmamasından dolayı sınırlı kalmalı" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi New York saati ile 06:35'te yüzde 0.1 yükselerek 1,190.91 puana çıktı.

Dolar yen karşısında fazla değişmeyerek 119.47 seviyesinde kalırken, euro karşısında yüzde 0.3 değer kazanarak 1.1316 seviyesine çıktı.

Çin'de gayrı safi yurt içi hasıla (GSYİH) yılın üçüncü üç aylık döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6.9 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin yüzde 6.8 artış göstermesi bekleniyordu. Çin ekonomisinde büyüme beklenenden hızlı çıkmasına karşın halen 2009'un ilk çeyreğinden bu yana en düşük seviyesinde ve yüzde 7 olan hükümetin hedef seviyesinden düşük.

(16:40'ta güncellendi)