Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:30'da güncellendi)

ABD Hazine tahvilleri, Avrupa tahvilleri ile birlikte, Euro Bölgesi'nde kredi verisinin ilave teşvik beklentilerini zayıflatmasının ardından düşerken, dolar zayıfladı. ABD hisse senetleri sekiz haftanın en yüksek seviyesi yakınında dalgalanırken, Kanada hisse senetleri, Liberallerin sürpriz seçim zaferi sonrası değer kazandı.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, yatırımcıların dikkatlerini şirket karları ve şirketler arasındaki anlaşmalara çevirdiği bir ortamda, üç gün üst üste 2,033 seviyesinin üzerinde kaldıktan sonra, erken saatlerdeki yükselişini 100 günlük ortalama seviyesinde durdurdu. Avrupa hisse senetlerinin gösterge endeksi, bölge merkez bankasının teşviğin üçüncü çeyrekte kredi koşullarının iyileşmesine yardımcı olduğunu açıklamasının ardından geriledi. Kanada hisse senetleri, yeni hükümetin altyapı harcamalarını artıracağı spekülasyonu ile değer kazandı. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, ABD'de yeni konut inşaatlarının arttığını gösteren veri sonrası sıçrama yaptı.

Konut verileri, Fed'in ekonominin bu yıl yapılacak faiz artırımı ile başa çıkacak denli güçlü olduğunu düşünebileceği görüşünü güçlendirirken, vadeli işlem traderları, bunun olma olasılığını yüzde 32 olrak görüyor. Avrupa Merkez Bankası'nın raporu, yetkililerin Perşembe günkü toplantıda parasal teşviği artırmayacağı görünü kuvvetlendirdi. IBM Corp. ve Travelers Cos. gibi şirketlerin kar rakamları ve SanDisk Corp. ve Yum! Brands Inc. gibi şirketlerin anlaşma haberleri, ABD hisse senedi piyasasının tonunu belirledi.

Cleveland'da KeyCorp'un özel bankacılık birimi Key Private Bank'ın şef yatırım stratejisti Bruce McCain, "Yatırımcılar hisse senetleri konsunda biraz daha iyi hissediyor görünüyor ve bu iyi durumun sürüp sürmeyeceğini ve tekrar ralliye dönüp dönmeyeceğimizi göreceğiz," dedi ve "Pozisyonlarımıza sıkışmış durumdayız. Düşüşlerde alım yapmak için nakitimizi artırıyoruz ve iyi bir yükseliş olup olmayacağını görmek için bekliyoruz" şeklinde görüş belirtti.

Piyasalar

S&P 500 Endeksi, üç günlük yükselişina rdından, yüzde 0.1 düşerek, New York saati ile 12:00'de 2,032.81 puana geriledi. Endeks Ağustos düşüşünün ardından yaklaşık yüzde 9 yükseldi, ancak yükselişler şirket karlarının yoğunlaşması ile birlikte yavaşladı.

Kanada'da S&P/TSX Endeksi, Justin Trudeau'nun liderliğindeki Liberal Parti'nin Muhafazakar Başbakan Stephen Harper'ın 10 yıl süren iktidarını sonlandırmasının ardından yüzde 0.7 tırmandı.

Stoxx Europe 600 Endeksi, sağlık-bakım ve emtia şirketlerindeki kayıpların öncülüğünde yüzde 0.4 düştü.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan yükselerek yüzde 2.06'ya çıktı. ABD'de yeni konut inşaatlarının Eylül ayında yükselmesinin ABD'de gayrımenkul piyasasının ekonomiyi destekleyeceği beklentisini artırması tahvillere satış getirdi.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Avustralya'dan Avrupa'ya, yetkililerin para politikalarının etkisini göstermeye başladığını işaret etmesi ile birlikte yüzde 0.1 geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 yükselerek 1.1358 seviyesine çıktı ve üç günlük düşüşünü sonlandırdı.

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.5 düşüşle varil başına 45.64 dolara geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, 11 Ağustos'tan bu yana en yüksek seviyesinden yüzde 0.3 düşerken, bu piyasaların para birimlerin çoğu değer kazandı.

(19:30'da güncellendi)