Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:50'de güncellendi)

Döviz piyasası, küresel hisse senetlerinin son dört yılın en iyi aylık performansını göstermeye hazırlandıkları Ekim ayının son gününde, dikkatleri üzerine çekti.

Yen, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) rekor büyüklükteki teşvik programını genişletmekten kaçınmasının ardından ralli yaparken, Çin yuanı para biriminin konvertibilitesinin artırılmasına yönelik adımların atılmasının ardından değer kazandı ve dolar önemli paralar karşısında aylık kazancını geri verdi. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi gerilerken ve Ekim ayı rallisini yüzde 8.6'y adoğru daraltırken, Stoxx Europe 600 Endeksi Temmuz ayından bu yana en iyi aylık kazancını bir miktar azalttı.

Londra'da BNP Paribas SA döviz stratejisti Michael Sneyd, "Bu hafta döviz piyasalarında büyük çaplı hareketler gördük ve dolardaki düşüş geniş kapsamlı bir şekilde yansımasını buldu," dedi ve "Dolarda pozitif kalmaya devam ediyoruz, ancak önümüzdeki birkaç hafta için temkinliyiz. Zira ABD'den gelecek verilerin en iyi anlamda karışık çıkacağını düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Merkez bankaları bu hafta, zayıf ABD istihdam verilerinin, Fed'in faizi 2016 yılına kadar sıfır seviyesi yakınında tutacağı beklentisini güçlendirmesiin etkisiyle, hisse senetlerini yaz dönemindeki güçlü düşüşlerden kurtarması ve doların düşmesine neden olması ile birlikte piyasalardaki baskın faktör oldu. Zayıf küresel büyüme işaretlerinin sürmesi, Avrupa Merkez Bankası'nın potansiyel ekstra teşvik konusunda işaretler vermesine neden olurken, Çin bekenmedik bir şekilde faiz düşürdü.

Piyasalar

Dolar, ABD'de enflasyon ve tüketici harcamaları verilerinin beklenenden daha zayıf çıkması ve bunun da ekonomik görünüme yönelik güveni azaltmasının ardından değer kaybetti. Bloomberg Dolar Spot Endeksi New York saati ile 12:49'da yüzde 0.5 aşağıda seyrediyordu ve bu ayı yüzde 0.3 aşağıda geçmeye yöneldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.1 tırmanarak 1.1067 seviyesine çıktı. Yen dolar karşısında yüzde 0.6 yükselerek 120.54 seviyesine geldi. Yuan Çin'deki işlemlerde yüzde 0.6 ve Çin dışında ise yüzde 0.3 değerlendi. Çin Merkez Bankası'nın Şanghay serbest ticaret bölgesinde yuanın konvertibilitesini artırmaya yönelik deneme yapacaüını duyurması yuanı destekledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 0.1 düşerek 2,086.54 seviyesine indi. ve Ekim 2011'den bu yana en iyi aylık performansına yöneldi. Stoxx Europe 600 Endeksi, şirket karlarının hisseleri farklı yönde etkilemeleri ile birlikte yüzde 0.1 geriledi. MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.

20 gelişen piyasa prasını içeren endeks son altı günde ilk kez yükseldi. MSCI Gelişen Pİyasalar Endeksi ise önceki dört günde düştükten sonra yüzde 0.1 yükseldi.

Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.4 yükseldi ve dördüncü aya taşıdığı kayıplarını azalttı. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.3 yükselerek varil başına 46.20 dolara ulaştı.

(21:50'de güncellendi)