Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Sabancı Holding'in konsolide satışları, 2015 yılının 9 ayında 21 milyar 971 milyon lira, konsolide net karı ise yüzde 18 artışla 1 milyar 686 milyon lira oldu.

Sabancı Holding açıklamasına göre, yılın 9 aylık döneminde konsolide satışlar 21 milyar 971 milyon lira düzeyinde gerçekleşti.

Yılın 9 ayında Sabancı Holding'in konsolide net karı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18 artarak 1 milyar 686 milyon liraya çıktı. Aynı dönemde Sabancı Holding'in banka dışı konsolide net karı, geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 66 artarak 749 milyon liraya ulaştı.

Sabancı Holding'in toplam varlıkları 30 Eylül 2015 itibarıyla 267 milyar 235 milyon liraya, toplam konsolide öz kaynakları ise 20 milyar 168 milyon liraya yükseldi.

- "Akbank, Türk ekonomisine kaynak sağlamak için pozisyonunu güçlendiriyor"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Akbank'ın yüksek mevduat büyümesi ve yeni sendikasyon kredileriyle sektördeki güçlü konumunu sürdürdüğünü belirtti.

Kurtul, Akbank'ın 2015 yılının 9 aylık döneminin sonu itibarıyla 2014 yıl sonuna göre nakdi ve gayrinakdi kredilerini yüzde 12 artırarak 188 milyar liraya çıkardığını aktararak, "Aynı dönemde toplam mevduatlar yüzde 25 artarak 152 milyar liranın üzerine çıkmıştır. Yeni sağlanan sendikasyon kredileriyle artan mevduatlar, Akbank'ın Türk ekonomisine kaynak sağlaması için pozisyonunu güçlendirmektedir" ifadelerini kullandı.

- "Elektrik perakende sektöründeki tam liberalleşme gerçekleşmeli"

Enerjisa'nın 2015 yılında yüksek hidroelektrik üretimi ve üretim optimizasyon faaliyetlerinin etkisinden pozitif etkilenmeye devam ettiğini dile getiren Kurtul, geçen yılın 9 ayında 104 milyon lira zarar eden Enerjisa'nın, bu yılın aynı döneminde net karını başarılı bir performansla 151 milyon liraya yükselttiği bilgisini verdi.

Kurtul, enerji sektöründeki gelişmelere ilişkin, "Düşük enerji fiyatları, elektrik sektöründeki liberalleşme için çok uygun bir fırsat sunuyor. Bugün Türkiye'nin en modern, en verimli doğalgaz santrallerinin düşük elektrik fiyatları nedeniyle doğalgaz maliyetlerini karşılayamadığı için çalışmadığı zamanlarda, düşük verimli santraller alım garantili sözleşmeler sebebiyle üretime devam edebilmekte ve maalesef bu durum ülkemiz ekonomisine zarar vermektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Dağıtım bölgelerindeki yeni tarife dönemine ilişkin parametrelerin, özel sektörün yatırımlarını ve müşterilerine kaliteli hizmet sunmayı sürdürebilmesi için son derece önemli olduğunun altını çizen Kurtul, "Özel sektör dağıtım şirketleri, Türkiye'deki kayıp kaçağın düşmesinde ve dolayısıyla sektördeki verimliliğin artmasında büyük rol oynuyor. Nihai tüketicilerin elektriği en uygun fiyatlarla alabilmesi, hizmet kalitesinin artması ve enerji güvenliğinin sağlanabilmesi için sektör şirketlerinin tam rekabetçi bir piyasada faaliyet gösterebilmesi ve elektrik perakende sektöründeki tam liberalleşmenin gerçekleşmesinin gerekliliğine inanıyoruz" görüşünü paylaştı.

- "Çimsa'dan 55 milyon dolarlık yatırım"

Kurtul, çimento şirketlerinin geçen yılki güçlü performanslarının da üzerine çıkarak 2015 yılının 9 ayında kombine net karlarını geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 14 artırdığını belirtti.

Özellikle devam eden güçlü yurt içi talebin, şirketlerindeki enerji verimliliğine ilişkin bilgi birikiminin ve teknolojik üstünlüklerin karlılıklarını desteklediğini vurgulayan Kurtul, Çimsa'nın Eskişehir fabrikasındaki bir hattını 55 milyon dolar tutarındaki yatırımla hem gri hem de beyaz çimento üretecek şekilde modifiye edeceğini dile getirdi.

Kurtul, bu yatırımın, Çimsa'nın hem katma değeri yüksek ürüne yönelmesini hem de üretim esnekliğini artırmasını sağlayacağını aktardı.

- "Kordsa Global Ar-Ge Merkezi iki birincilikle ödüllendirildi"

Kurtul, 78 çalışanıyla Türkiye'den dünya çapında kullanılmak üzere teknoloji üreten, 2008'den beri yeni ürün sayısı 12'yi geçen, patent portföyü 236'ya ulaşan Kordsa Global Ar-Ge Merkezi'nin ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından tüm sektörlerde ve tekstil sektöründe olmak üzere iki birincilikle ödüllendirildiğini hatırlattı.

Kordsa Global'de verimlilik artışı ve üretimin yapıldığı gelişen ülkelerin para birimlerinin değer kaybetmesi sonucu maliyetlerindeki iyileşmenin, karlılığı pozitif etkilediğini belirten Kurtul, şunları kaydetti:

"Temsa Otobüs'ün ABD ve Avrupa pazarlarına yaptığı satışlar, karlılığını önemli ölçüde artırdı. Şirket yeni otobüs ve midibüs modellerinin lansmanlarıyla yurt içi ve yurt dışı pazarlardaki rekabet gücünü artırıyor. Carrefoursa hem mağaza açılışları, hem de Kiler satın alması sonrası Kiler mağazalarının entegrasyonu ile büyümeye devam ediyor. Carrefoursa ve Kiler'in birleşmesi sonrasında sinerji fırsatlarından fayda sağlanacak."

- "Avivasa'nın bireysel emeklilik sistemindeki katılımcı sayısı 800 bini aştı"

Kurtul, bireysel emeklilik sektörü oyuncularından Avivasa'nın fon büyüklüğünün 30 Eylül 2015 itibarıyla 8,5 milyar liraya yaklaştığını, toplam katılımcı sayısının da 800 bini aştığını ifade ederek, şu değerlendirmeleri de paylaştı:

"Henüz çok yeni olan ve yurt dışındaki büyüklüklere kıyasla toplam fon büyüklüğü çok düşük seviyede bulunan bireysel emeklilik sektörünün önümüzdeki dönemde hızlı büyümesini devam ettireceğini öngörüyoruz. Seçim sürecinin tamamlanmasını, ülkemiz için ekonomiye odaklanma fırsatı olarak görüyoruz. Çalışanlarımıza, müşterilerimize ve hissedarlarımıza elde ettiğimiz sonuçlara katkılarından dolayı teşekkür ediyorum."

AA