Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'nin (Tüpraş) yılın 9 aylık dönemine ait net karı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39'luk artışla 1 milyar 735 milyon lira oldu.

Tüpraş Kurumsal İletişim Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, yıla 55 dolardan başlayan ham petrol varil fiyatının ABD, İran ve Çin kaynaklı gelişmelerle dalgalı bir seyir izleyerek eylül ayını 47 dolar seviyesinde kapattığı belirtildi.

Sektörde yüksek sezon ve düşük petrol fiyatının tüketimi desteklemesiyle benzin ve motorinde Akdeniz piyasası petrol ürünleri fiyat rasyolarının arttığına işaret edilen açıklamada, üçüncü çeyrek dönemde Akdeniz rafineri marjının geçen yıl ki 3,45 dolar/varil değerinden 4,92 dolar/varile, dokuz aylık dönemde ise 1,31 dolar/varil değerinden 5,26 dolar/varile yükseldiği kaydedildi.

Açıklamada, aynı dönemde Tüpraş'ın net rafineri marjının ise 2,71 dolar/varilden 6,89 dolar/varil seviyesine ulaştığı belirtilerek, şu bilgiler verildi:

"Marjdaki iyileşme ve mayıs ayında üretime başlayan Fuel Oil Dönüşüm Tesisinin de olumlu katkısıyla üçüncü çeyrek dönemde tam kapasite kullanımına ulaşan Tüpraş, 9 aylık dönemde ortalama yüzde 99 kapasite kullanımıyla rekor kırmıştır. Fuel Oil Dönüşüm Tesisi ile sağlanan yüksek üretimin yanı sıra, uygulanan müşteri odaklı satış stratejisi ile Tüpraş'ın 9 aylık dönemdeki yurt içi satışları yüzde 27'lik yükselişle ülke tüketiminden de hızlı artmıştır. Tam kapasite üretim ve güçlü Akdeniz ürün rasyolarının desteğiyle ürün ihracatı da yüzde 38 artmış ve neticede toplam satışlar geçen yıla göre yüzde 30 (4,8 milyon ton) artışla 20,9 milyon tona ulaşmıştır."

- "Net dönem karı 1,7 milyar lira"

Satış miktarı ve dolar kurundaki artışa rağmen petrol fiyatlarının geçen yılın yüzde 48 aşağısında olmasının etkisiyle satış hasılatının 2014 yılının yüzde 9 altında gerçekleştiği bildirilen açıklamada, "Ancak uluslararası rafineri marjlarındaki yüksek performans ve Fuel Oil Dönüşüm Tesisinin faaliyete geçmesiyle ulaşılan yüksek kapasite kullanımının etkisiyle, faaliyet karı geçen yıla göre 1 milyar 162 milyon lira artışla 1 milyar 610 milyon liraya yükselmiştir. Dolar kurundaki yükselişle oluşan kur farkı giderlerine rağmen konsolide vergi öncesi kar, faaliyet karındaki artışa bağlı olarak 899 milyon lira artışla 1 milyar 178 milyon lira olmuştur. Net dönem karı ise Fuel Oil Dönüşüm Tesisi yatırım teşvikinden kaynaklanan 576 milyon lira ertelenmiş vergi gelirinin katkısıyla 1 milyar 735 milyon lira olarak gerçekleşmiştir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, 2015'in 9 aylık döneminde Fuel Oil Dönüşüm Tesisi için yapılan harcamalarla birlikte toplam 275,7 milyon dolar yatırım harcaması gerçekleştirildiği, söz konusu tesis ünitelerinde tam kapasite ile üretim yapıldığı kaydedildi.

AA