Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro/Dolar paritesi, Fed'den faiz artış beklentileriyle 6 ayın en düşük seviyesine indi.

Avrupa'nın ortak para birimi çoğu büyük para biriminin karşısında değer yitirdi. Bu düşüşte Finlandiya Merkez Bankası Başkanı Erkki Liikanen'nin Avrupa Merkez Bankası'nın büyümeyi desteklemek için her türlü enstrümanı kullanacağını açıklaması da etkili oldu.

Euro 6 Kasım'da iyi gelen ABD tarım dışı istihdam verisinin Fed'den faiz artış beklentisini güçlendirmesiyle 2 haftanın en düşük seviyesine inmişti.

Societe Generale stratejisti Kit Juckes, paritede belirgin bir düşüş olması için Avrupa MB'den faiz indirimi, Fed'den faiz artışı ve buna ek yeni bir itici güç olması gerektiğini söyledi.

Para birimi ABD doları karşısında New York saatiyle 10:06'da 1.0688'e kadar geriledi ve 15 Nisan'dan beri en düşük seviyeye indi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi'nin 22 Ekim'de Aralık'ta ek teşviği gözden geçireceklerini açıklamasının ardından ortak para birimi %5'ten fazla değer yitirdi.

Dolar bu yıl büyük para birimleri karşısında en az %1 değerlendi. Ekonomistler finansal krizden bu yana faiz artırmaya başlayacak ilk büyük merkez bankasının Fed olacağını öngörüyor.

HSBC paritenin 2016 yılının sonunda yaklaşık %12'lik sıçramayla 1.20'ye yükseleceğini öngörürken Bloomberg anketine katılan uzmanların beklentisi ise 1.07 seviyesinde.