Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Aralık toplantısında Fed'in faiz artırımına gidebileceğine ilişkin beklentilerini etkileyebilecek Fed yetkililerinin konuşmaları öncesi, son bir ayın zirvesinden başlattığı düşüşünü genişletirken, Hong Kong'da hisse senetleri ralli yaptı. Avustralya doları, ülkede güçlü çıkan istihdam verisinin merkez bankası üzerinde para politikasını gevşetmesi yolundaki baskıyı azaltmasından dolayı son beş haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi.

ABD para birimi, dolar göstergesinin 2005 yılına kadar giden veriler dikkate alındığında en yüksek seviyesine çıkmasından iki gün sonra, 16 önemli paranın 12'si karşısında zemin kaybetti. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi son altı günde ilk kez düşerken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, geçen hafta boğa piyasasına girmesinden bu yana ilk kez geri çekildi. Asya enerji hisselerini içeren endeks, petrolün, ABD'de stokların yedinci hafta üst üste arttığını göstermesi beklenen veri öncesi varil başına 43 dolar civarında seyretmesi ile birlikte geriledi.

ABD'de açıklanan ekonomik veriler dünyanın en büyük ekonomisinin yüksek faizlerle başa çıkabilecek denli güçlü olduğunu işaret ederken, yatırımcılar, halen Fed'in endişe duymasına neden olabilecek Amerikan büyümesine yönelik tehditlerin olup olmadığını anlamak için denizaşırı göstergelere de bakıyorlar. Ekonomik yavaşlamasının Fed'in faiz artırımını ertelemesine neden olduğu ve buna bağlı olarak küresel piyasalarda geçen çeyrekte satış dalgasını tetikleyen Çin'de bu hafta açıklanan veriler karışık geldi. Fed Başkanı Janet Yellen Perşembe günü Washington'da konuşacak.

Sydney'de MC Markets Plc şef piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Para politikasındaki farklılaşma daha dalgalı bir yatırım ortamı yaratıyor," dedi ve "Vadeli işlemler piyasası, Fed'in Aralık toplantısında faiz artırma olasılığının artmamasından daha yüksek olduğunu gösteriyor. Çin'de daha da gevşeme beklentileri yüksek, zira orada politika yapıcılar arasında zayıflayan ekonomiye karşı kanıtlanmış bir tepkisellik var" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Tokyo saati ile 13:00'te yüzde 0.4 yukarıda seyrediyordu. Bankacılık ve teknoloji grubu yükselişlere öncülük ederken, en fazla kaybettiren enerji grubu oldu.Hang Seng Endeksi yüzde 1 artışla, Asya'nın en iyi performans gösteren endeksi oldu. Çin'de Şanghay Bileşik yüzde 0.4 geriledi.

Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün yüzde 0.3 düşmesinin ardından yüzde 0.2 yükseldi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Çarşamba günkü yüzde 0.3'lük düşüşün ardından yüzde 0.2 kaybetti.Euro dolar karşısında yüzde 0.2 güçlenerek 1.0764 seviyesine çıktı.

ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan yükselerek yüzde 2.33'e çıktı.

Batı Teksas petrolü (WTI) Çarşamba günü yüzde 2.9 düşüşle varil başına 42.93 dolara inerek Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından 43.20 dolara geldi.

Spot altın yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,088.68 dolara çıktı. Metal Çarşamba günü 1,084.28 dolar ile 7 Ağustos'tan bu yana en düşük seviyesini gördü.