Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD'de ham petrol stoklarının analistlerin tahmininin üç katı bir miktarda artması ve bunun sonucu, küresel arz fazlasına ilişkin endişelerin daha da güçlenmesinin etkisi ile, düşüşünü sürdürerek, Ağustos ayından bu yana en düşük seviyedeki kapanışının da altına indi.

Vadeli kontratlar New York'ta yüzde 0.9 kadar düştü ve bu haftaki kaybın yüzde 6.2'ye genişlemesine neden oldu. Enerji Enformasyon Ajansı (EIA) verilerine göre, ABD'de petrol stoku geçen hafta 4.22 milyon varil arttı ve son beş yılın mevsimsel ortalamasının 100 milyon varil üzerindeki seyrini sürdürdü. Bloomberg'in anketine katılan analistlerin tahminlerinin medyanına göre, stokların 1.3 milyon varil artması bekleniyordu.

Ham petrol fiyatları son bir yılda, Petrol İhraç Eden ülkeler Topluluğu (OPEC) ülkelerinin ortak kotadan daha fazla üretmesi ile birlikte, aşırı arz durumunun süreceği endişelerine bağlı olarak, yüzde 44 değer kaybetti. Gelişmiş ülkelerdeki petrol stoku, küresel arzın talep büyümesini aşması ile birlikte, finasal krizden bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Sydney'de Ayers Alliance Securities şef yatırım yetkilisi Jonathan Barratt, "Trend aşağı, aşağı yön devam edecek," dedi ve "Hikaye aynı, yüksek arz petrol fiyatlarını aşağı itiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Aralık vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 37 sent düşüşle varil başına 41.38 dolara kadar düştükten sonra, Hong Kong saati ile 12:07'de 41.53 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 1.18 dolar kayıpla 41.75 dolara gelerek, 26 Ağustos'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 7 üzerindeydi.

Vadesi Cuma günü dolacak olan Aralık vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 4 sent yükselerek varil başına 44.10 dolara geldi. Daha aktif Ocak kontratı ise 6 sent yükselerek 45.25 dolara çıktı. Avrupa gösterge petrolü, ABD göstergesğine göre 2.60 dolar primli işlem gördü.