Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanı seçimi için TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal başkanlığında toplandı.

TBMM Başkanlığı için AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ve HDP İstanbul Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarıştı.

Genel Kurul'daki ilk iki oylamada üye tam sayısının üçte iki (367) ve üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranıyor. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak; dördüncü oylamada en fazla oy alan Meclis Başkanı seçilecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 14.59'da Genel Kurul Salonu'na geldi. Kılıçdaroğlu'nu CHP'li milletvekilleri ayakta alkışlayarak karşıladı. Kılıçdaroğlu'nun ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli salona girdi.

Genel Kurul Salonu'na en son Başbakan Ahmet Davutoğlu geldi. AK Parti'li milletvekilleri Davutoğlu'nu ayakta alkışlayarak karşıladı. Davutoğlu, AK Parti sıralarında TBMM Başkanı adayı, AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman ile birlikte oturdu.

Birinci Tur

TBMM Başkanlığı seçiminin ilk turunda 4 aday da seçilebilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamadı.

Yapılan ilk tur oylamada, hiçbir aday seçilebilmek için gerekli olan üçte iki çoğunluğu (367 oy) elde edemedi.

İlk tur oylamada 525 milletvekili oy kullandı. 

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 316 oy, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan 127 oy, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 41 oy ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 41 oy aldı.

İkinci Tur

Hiçbir milletvekili ilk turda TBMM Başkanı seçilmek için yeterli olan üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuna ulaşamadığı için ikinci tur oylamaya geçildi.

TBMM Başkanlığı seçiminin ikinci turunda da adaylar seçilebilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamadı.

TBMM Genel Kurulu'nda yapılan ikinci tur oylamada 523 milletvekili oy kullandı. 

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman 318 oy, CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan 126 oy, HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 40 oy ve MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu 39 oy aldı.

Adayların hiçbiri ikinci turda da TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan olan üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuna ulaşamadığı için üçüncü tur oylamaya geçildi.

Bu turda seçilebilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) yeterli.

Üçüncü Tur

AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman, Meclis Genel Kurulu' ndaki üçüncü tur oylamada TBMM Başkanı seçildi.

Üçüncü tur oylamada seçilen Kahraman 316 üyenin oyunu aldı.

TBMM Genel Kurulunda 3. turda 316 oy alarak Meclisin yeni Başkanı olan Kahraman, 1940 yılında Rize'de doğdu. İlk ve orta öğrenimini Karabük’te, liseyi İstanbul Haydarpaşa Lisesi'nde tamamlayan Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Kahraman, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Talebe Cemiyetinde başkanlık ve Milli Türk Talebe Birliğinde (MTTB) Genel Başkanlık yaptı.

Kahraman, 28 Mayıs 1985’te kurulan Birlik Vakfında Mütevelli Heyeti Başkanı oldu. Kahraman, Birlik Vakfı ile 21 Aralık 1994’de kurulan Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfının (TGTV) kurucu üyesi olup halen Kurucular Kurulu Başkanlığını yürütüyor.

Kahraman'a,  2009 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfının (TMKV) kırkıncı yılında "40 Vakıf İnsana Vefa" programı kapsamında  "Vakıf İnsan Ödülü" ve Yalova Üniversitesi tarafından "Fahri Doktor" unvanı verildi. Kahraman, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliğinde bulundu ve İlim Yayma Vakfı kurucularından olup Mütevelli Heyetinde yer aldı.  

İlim Yayma Cemiyeti ve İş Dünyası Vakfının Yüksek İstişare Kurulu üyesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı olan Kahraman, iş hayatında sanayi ve ticaret şirketlerinde icra kurulu başkanlıklarında bulundu, Çalışma Bakanlığında Bakan Müşaviri olarak görev yaptı.

13 yıl aradan sonra Meclis'e "Başkan" olarak döndü 

Kahraman, 1995 ve 1999 milletvekili genel seçimlerinde 20 ve 21. dönemlerde İstanbul Milletvekili olarak Meclis'te yer aldı. Refah Partisi ve Fazilet Partisinde grup başkanvekilliği yapan Kahraman, TBMM Anayasa Komisyonu ve Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliklerinde bulundu. 

1996-1997 yıllarında 54. "Refah-Yol Hükümeti"nde Kültür Bakanı olan Kahraman, AK Parti Merkez Disiplin Kurulu Başkanlığında bulundu. 

Kahraman, 1 Kasım seçimlerinde, AK Parti'de önceki yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın aday gösterildiği İstanbul 1. Bölge birinci sıradan milletvekili seçildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Rize'de kültür merkezine adı verilen Kahraman, 13 yıl aradan sonra Parlamentoya döndü ama kendi ifadesiyle "aktif siyasetten hiç kopmadı." 75 yaşındaki Kahraman, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal'dan sonra Meclis'in ikinci en yaşlı üyesi sıfatını taşıyor. 

İngilizce bilen Kahraman, evli ve dört çocuk babası.

AA