Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed halihazırda para politikası hatası yapmış ve ABD ekonomisinin bir sonraki resesyonu için yolu açmış olabilir.

Aralarında ABD'nin eski Hazine Bakanı Lawrance Summers'ın da bulunduğu bazı ekonomistler, Fed'in Aralık toplantısında faiz artırımına gitmesini hata olarak değerlendiriyorlar. Ancak BNP Parisbas SA'dan Paul Mortimer-Lee, duruma farklı açıdan bakıyor ve Fed'in faizi daha önce artırmamasından dolşayı hata yapmış olabileceğini savunuyor.

BNP Parisbas'nın Kuzey Amerika'dan sorumlu baş ekonomisti Mortimer-Lee, geçen hafta müşteriler için hazırlanan bilgilendirme notunda, "Ok yaydan çıkmış ve bir sonraki resesyona doğru yol alınmış olabilir," dedi ve "Resesyona yönelik endişemiz Fed'in ne yapacağından dolayı değil, zira muhtemelen Aralık ayından başlayarak yavaş bir artırım çevrimine girecekler, fakat sıkılaştırmayı çok daha önce başlatmadığından" şeklinde görüş bildirdi.

Mortimer-Lee, "Fed işsizlik oranının yüzde 5'e düşmesini bekleyerek, bu seviyeye Ekim ayında ulaşmıştı, yumuşak inişi sağlayabilmek için çok fazla gecikti" dedi ve "Bu seviye zaten, Fed'in fiyatları yukarı itmeye yeteceğini düşündüğü ,is,zlik oranı olan yüzde 4.9'a çok yakın, ancak bu hesaplama çok düşük olabilir ve ücretlerde son artışlar, işsizliğin zaten enflasyonu tetikleyecek seviyenin altında olduğunu işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Eski İngiltere Merkez bankası ekonomisti Mortimer-Lee, "İşsizlik ne kadar düşük giderse, resesyon, dezenflasyon ve sıfır faize dönüşle sonuçlanma ihtimali o kadar yüksek olur" dedi.