Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Venezuela'nın "OPEC piyasayı dengelemek için aksiyon almazsa petrol 20 doların altında düşer" uyarısının ardından, emtia grubundaki geniş tabanlı satış dalgası ile birlikte, düşüşünü genişletti.

Ocak vadeli petrol kontratları, New York'ta, doların değer kazanması ve buna bağlı olarak dolar ile fiyatlanan emtianın pahalı hale gelmesinin ardından yüzde 3.1 kadar düştü. Venezuela Petrol Bakanı Eulogio Del Pino " Suudi Arabistan ve Katar, Venezuela'nın petrolün varil başına 88 dolarda dengelenmesi teklifini dikkate alıyor" dedi. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh ise "OPEC ülkeleri İran'ın artan petrol üretimi için yer açmalı" açıklamasında bulundu.

Petrol, OPEC ülkelerinin kotalarının üzerinde petrol üretmeye devam etmeleri nedeniyle, üretim fazlasının süreceğine dair işaretlerle geçen yıl yüzde 46 değer kaybetti. İran'ın ekonomik yaptırımlar kalktıktan sonra 5-6 ay içinde petrol üretimini günlük 1 milyon varil artıracağı açıklamasının ardından,  OPEC'in 12 üyesi 4 Aralık'ta Viyana'da üretim kotasını görüşmek üzere toplanacak.

Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "OPEC'in Suudi Arabistan öncülüğündeki büyük üreticilerinden anlamlı bir değişiklik gelmeli," dedi ve "İran'ın üretim artışı sürpriz değil, ancak bu petrol piyasaya geldiğinde etkisi olumsuz olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) kontratları,  New York'ta 1.31 dolar kadar azalarak varil başına 40.59 dolar seviyesine indikten sonra, Hong Kong  saati ile 15.58'de 40.67 dolar seviyesine geldi. Cuma günü vadesi dolan Aralık kontratı yüzde 0.4 değer kaybederek 40.39 dolar seviyesine geldi ve 26 Ağustos'tan bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Vadelilerin işlem hacmi yüz günlük ortalamanın yüzde 93 üzerindeydi.

Ocak vadeli Brent Petrolü, Londra'da 97 sent ya da yüzde 2.2  kadar düşerek varil başına 43.69 dolardan işlem gördü.Kontrat Cuma günü 48 sent yükselerek 44.66 dolar seviyesine geldi. Kontrat Cuma günü 48 sent yükselerek 44.66 dolardan kapandı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile Batı Teksas petrolü (WTI) arasındaki fark 3.19 dolar seviyesine geldi.