Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Türkiye'nin Suriye sınırına yakın bir bölgede Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından bölgedeki çatışma halinin artabileceği endişeyle yükseldi.

Vadeliler, New York’ta yüzde 1.8 yükseldi. Anadolu Ajansı, Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde,S-24 tipi Rus savaş uçağının, uyarılara rağmen Türkiye hava sahasını ihlal etmesinin ardından düşürüldüğünü kaydetti.

Suudi Arabistan bakanlar kurulu Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada, piyasa istikrarını sağlamak amacıyla OPEC içi ve dışı tüm petrol üreticileri ve ihracatçılarıyla işbirliği yapma çabası içinde olduklarını ifade etti. Çarşamba günkü Energy Information Administration verisi öncesi, Bloomberg anketine göre ABD ham petrol stokları 20 Kasım’la biten hafta da yükselerek, artışını muhtemelen dokuzuncu haftada taşıdı.

Petrol, Opec’in toplam kotasının üzerinde üretim yapmasıyla birlikte küresel doygunluğun devam edeceğine ilişkin işaretler nedeniyle geçen yıl yüzde 45 düştü. İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, bazı OPEC ülkelerinin piyasayı istikrara kavuşturmaya fazla niyeti olmadığını ifade etti. 12 üyeli grup, üretim hedefini tartışmak için 4 Aralık’ta toplanacak.

Sydney’de Ayers Alliance Securities’den Jonathan Barratt, “Piyasa muhtemelen OPEC toplantısına rehberlik edecek her bilgiyle dalgalanacak. Volatilite devam edecek” dedi.

Nymex piyasasında 43 cent artarak varili 42.18 dolara yükselen Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü, Hong Kong saatiyle 13:15’te 41.93 dolardan işlem görüyor. 

Ocak vadeli Batı Teksas Petrolü kontratı New York'ta 77 sent kadar artarak 42.52 dolar seviyesine çıktıktan sonra Londra saati ile 9.27'de 42.37 dolar seviyesine geldi. Kontrat Pazartesi günü 15 sent azalarak 41.75 dolardan işlem gördü. Tüm kontratlarda işlem hacmi hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 5 üzerindeydi.


Ocak vadeli Brent petrolü kontratı Londra'da 80 sent kadar ya da yüzde 1.8 kadar artarak 45.63 dolar seviyesine çıktıktan sonra 45.45 dolar seviyesinden işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile Batı Teksas petrolü (WTI) arasındaki fark 3.08 dolar seviyesine geldi.