Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(22:50'de güncellendi)

Hisse senetleri, Rusya'nın Türkiye'nin Suriye sınır yakınında bir Rus savaş uçağını düşürmesine tepkisinin askeri yollarla olmayacağına yönelik işaretlerin gelmesi ile birlikte, erken saatlerdeki kayıplarını geri alırken, ABD Hazine tahvilleri kazançlarını geri verdi ve altındaki kazanç eridi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in askeri tepki konusuna bir tehditten bahsetmemesi ile birlikte, iki haftanın en yüksek seviyesi yakınında yatay seyretti. Avrupa hisse senetleri, Suriye'deki iç savaşa yabancı güçlerin dahil olmasının durumu daha da kötüleştireceği endişeleri ile düşük kapandı. Altının son üç günde gösterdiği ilk kazancını geri verirken, petrol, bakır ile birlikte ralli yaptı.

Suriye sınırı yakınında Türkye tarafından hava sahası ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülen Rus uçağına yönelik finans piyasası hareketleri, Rusya ve Avrupa'daki siyaset analistlerinin konunun Rusya ile NATO arasında bir anlaşmazlığa neden olabilceği nedeniyle sorunun büyütülmeyeceği yolundaki değerlendirmeleri ile birlikte sınırlı kaldı. Bu olay, yetkililerin önemli terör tehditleri alındığı yolundaki uyarıları ile birlikte Brüksel'de terör alarmının en yüksek seviyede tutulmaya devam ettiği ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Amerikan vatandaşları için küresel uyarı yayınladığı dönemde gerçekleşti.

Boston Private Wealth şef yatırım yetkilisi Tom Anderson, "Bu gibi belirsizlikler olduğu zaman, ABD'nin güvenli liman olarak görünümü güçlenir," dedi ve "ABD ekonomisi oldukça sağlam durumda. Sonuç olarak, hisse senetleri konusunda oldukça olumluyuz. Ancak bu gibi olaylardan dolayı gürültü ve volatilite artar" şeklinde görüş bildirdi.

Jeopolitik gerilimler, Salı günü açıklanan ve ABD ekonomisinin üçüncü çeyrekte ilk açıklanana göre daha hızlı büyüdüğünü göstererek, Fed'in gelecek ay faiz artırımına gitme beklentilerini güçlendiren veriyi gölgedi. ABD Hazine tahvilleri, Fed'in Aralık toplantısında faiz artırıma olasılığının yüzde 74'e çıkması ile birlikte kazançlarını geri verdi.

Boston'da  BNY Mellon Wealth Management yatırım stratejisi direktörü Jeff Mortimer, "Piyasa bugün açık bir şekilde jeopolitik gerilimlere reaksiyon gösteriyor," dedi ve "Bu gibi durumlar piyasa bekleyişleri üzerinde biraz baskı oluşturur ve piyasada negatf bir ton vardı. Hareketler bu hafta hacmin düşmesi ile birlikte daha abartılı olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

S&P 500 Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.8 kadar düştükten sonra kayıplarını geri aldı ve New York saati ile 14:56'da yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu. ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi, 2015 yılının en iyi haftasının ardından bir miiktar gevşemesine karşın, Ağustos ayının en düşük seviyesinden yüzde12 ralli yaptı. fakat endeks halen Mayıs ayında gördüğü rekor zirveden yüzde 2 kadar uzakta.

Stoxx Europe 600 Endeksi, gün içinde yüzde 2 kadar düştükten sonra günü yüzde 1.2 aşağıda tamamladı.
   
MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.12 düştü ve kayıplarını ikinci güne taşıdı.

Rusya'da Micex Endeksi yüzde 3.1 ile Mart ayından bu yana en güçlü kaybını yaşarken, BIST 100 Endeksi yüzde 4.4 düştü. Türk Lirası zayıflarken, ruble dolar karşısındaki kayıplarını geri aldı.

Çin^de Şanghay Bileşik Endeksi, düzenleyici kuruluşun aracı kurumların kendi hesaplarından yaptıkları işlemlere ilişkin kısıtlamaları azaltması ile birlikte, yüzde 1.3'lük kaybını geri aldı ve yüzde0.2 yükseldi.

Japon yeni, Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinin ardından önemli para birimleri karşısında değer kazandı. Yen dolar karşısında, 122.36 ile 16 Kasım'dan bu yana en güçlü seviyesini görmesinin ardından, yüzde 0.3 yükselerek 122.45 seviyesine geldi. Euro dolar karşısında yüzde 0.3 tırmanarak 1.0667 seviyesine çıktı.

Londra'da Rabobank International'ın kıdemli Döviz stratejisti Jane Foley, "Para birimlerinde bir miktar riskten kaçınma harekelerinin olması mümkün," dedi ve "Yatırımcılar muhtemelen en azından siyasi tepki konusunda daha fazla açıklık olana kadar temkinli kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

ABD'nin gösterge 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi bir baz puan düşerek yüzde 2.23'e geriledi.

Bloomberg Emtia Endeksi 1999'dan bu yana en düşük seviyesinde kapandıktan sonra yüzde1.1 yükseldi. Petrol Rus uçağının düşürülmesinin arından kazançlarını genişletti. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 3.3 yükselerek varil başına 43.14 dolara çıktı.

Nikel on yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinden sıçrama yaptı. Metaller genel olarak, son satışların abartılı olduğu düşüncesiyle değer kazandı. Bakır Mayıs 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.5 yükselerek 4,511.50 dolara ulaştı.

Altın Rus uçağı haberinin ardından, son üç günde ilk kez değer kazandı. Spot altın yüzde 1 yükselerek ons başına 1,079.73 dolara ulaştı.

(22:50'de güncellendi)