Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(12:20'de güncellendi)

Altın, Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerinin sürmesi ile birlikte yaklaşık beş yılın en düşük seviyesi yakınında işlem gördükten sonra, Türkiye'nin Suriye sınırı yakınında bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü açıklamasının ardından, son üç günde ilk kez yükseldi.

Altın Londra'da yüzde 0.6 kadar yükseldi. Anadolu Ajansı'nın Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağı önce uyarıldı ve ardından angajman kuralları gereği düşürüldü. Rusya Savunma Bakanlığı, uçağın Suriye hava sahasını terketmediğini açıkladı.

Altın geçen hafta, ABD'li politika yapıcıların borçlanma maliyetlerini artıracağına ilişkin bahislerini artırmasının etkisi ile beş yılın en düşük seviyesini gördü. Vadeli işlem verilerine göre, Fed'in gelecek ay faiz artırımına gitme olasılığı yüzde 72 olarak görülüyor. Faizlerin artırılma beklentisi, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor. Fed Başkanı Janet Yellen, Pazartesi günü yayınlanan mektubunda, faiz artırımının ardından, politika sıkılaştırmasının "kademeli" olmasını eklediğini tekrarladı.

Melbourne'de National Australia Bank Ltd. Vyanne Lai, "ABD'de işgücü piyasası ve enflasyon verilerindeki son güçlü seyir, ABD ekonomisinin faiz artırımı ile başa çıkmaya yetecek denli güçlü olduğunu işaret ediyor" dedi ve "Altın fiyatları, Fed'in yakın bir zamanda faiz artırımına gideceği beklentisinden dolayı düşüyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın Fiyatı

Spot altın yüzde 0.5 yükselerek, Londra saati ile 09:19'da ons başına 1,074.09 dolara çıktı. Fiyatşar 18 Kasım'da 1,064.55 dolara kadar düşerek, Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesine inmişti.

Yellen ve çalışma arkadaşlarının büyük bölümü politika sıkılaştırmasının hızının kademeli oalcağını tekrarlarken, Yellen, "aşırı agresif" faiz artırımlarının ayrıca,  ekonomik büyümeyi daraltacağını ve Fed'i yeniden sıfır faize yöneltebileceğini de vurguladı ve faizlerin 25 yıldır sıfır seviyesi yakınına sıkıştığı Japonya ile paralellik çizdi. Yellen, tasarruf sahipleri yararına faizlerin artırılması çağrısında bulunan bir mektubu yanıtladı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü 6.6 ton ile iki haftayı aşkın sürenin en güçlü düşüşünü göstererek, Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Platin, erken saatlerde yüzde 1.1 düşüşle yaklaşık yedi yılın en düşük seviyesine inmesinin ardından, yüzde 0.2 kayıpla ons başına 843.41 dolar seviyesinde seyrediyordu. Citigroup Inc. emtia stratejisti Ivan Szpakowski, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, metalin aşırı satım durumunda olduğunu kaydetti. Platinin 14 günlük RSI göstergesi 9 Kasım'dan bu yana 30 seviyesinin altında ve bu durum, bazı traderlar için fiyatların yükselişe geçmeye hazırlandığı anlamına geliyor.

Palladyum yüzde 0.4 düşerken, gümüş yüzde 0.3 yükseldi.

(12:20'de güncellendi)

 

Spot gümüş, Pazartesi günü ons başına 13.9188 dolar ile Ağustos 2009'dan bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.3 geri çekilerek 14.0935 dolara indi. Platin yüzde 0.5 düşüşle ons başıına 841.38 dolara indi ve Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyesini gördü. Palladyum, Pazartesi günü yüzde 4 ile 2 Kasım'dan bu yana en  hızlı kaybını yaşadıktan sonra yüzde 0.2 gevşekeret 540.00 dolaa geriledi.