Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Almanya ekonomik büyümesine, 3. çeyrekte küresel yavaşlama nedeniyle ticaretin üretimi sürüklemesiyle, özel ve kamu tüketimi öncülük etti.

Wiesbaden’de Federal İstatistik Ofisi tarafından Salı günü açıklanan veriye göre, Almanya özel sektör harcamaları, Eylül’de biten üç aylık dönemde yüzde 0.6 arttı. İthalat yüzde 1.1 artarken, ihracat yüzde 0.2 yükseldi. Sermaye yatırımları yüzde 0.3 daralı. Ekonomi yüzde 0.3 büyüyerek 13 Kasım tahminlerini yakaladı.

Rekor düşük sevideki işsizlik ve faiz oranları Avrupa’nın en büyük ekonomisindeki iç talebi desteklerken, Almanya’nın denizaşırı satışlarını azaltan, Çin başta olmak üzere gelişen piyasalardaki yavaşlamaya dayanıyor. Avrupa Merkez Bankası (AMB), Euro Bölgesi para politikasında daha fazla genişlemeye gidip gitmeyeceği değerlendirirken, ileride daha fazla teşvik olabilir.

“Almanya’nın istikrarlı ama dikkat çekici olmayan ekonomik büyümesinin yukarı veya aşağı sallanacağını beklemiyoruz. Küresel büyümedeki istikrar, düşük euro ve AMB’nın Aralık ayında para politikası duruşuna bağlı ek genişlemenin ardından gelişecek finansal şartlara bağlı olarak Almanya verilerinin bozulmaktan çok gelişeceğine inanıyoruz.