Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Suriye sınırında Türkmen Dağı yakınındabir savaş uçağının düştüğü açıklamndı. Gelen ilk bilgiler, uçağın kime ait olduğunun bilinmediği şeklindeydi.

Bölgeden bildiren Habertürk muhabiri Murat Karataş, "Sabah saatlerinde Türkmen bölgesi ile ilgili haber hazırlıklarımızı sürdürürken bir anda gökyüzünde savaş uçağı belirdi. Gözler yeni bir bombalama olup olmayacağına dair uçağa döndüğünde uçağın bir alev topuna döndüğünü ve hızla aşağı indiğini gördük" dedi.

Pilotların paraşütle atladığı iddia edilirken, Reuters'in haberine göre, bölgedeki kaynaklar, sınır ihlali yapan uçağı Türk jetlerinin düşürdüğünü ve pilotlardan birinin Türkmen güçlerinin elinde olduğunu, diğerinin ise arandığını kaydetti.

Rus güçlerinin paraşütle atlayan pilotları kurtarmak için harekete geçtiği iddia edildi.

Türkiye, Rus savaş uçaklarının Suriye’de Türkmen bölgesine yaptığı bombardımanın ardından Rusya’ya nota vererek, “Sınır güvenliğimiz fiilen ihlal edilirse angajman kurallarımızı uygularız” uyarısı yapmıştı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Suriye sınırındaki gelişmelerle ilgili Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile görüşerek bilgi aldığı bildirildi.

Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar düşen uçak konusunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bilgi verdi.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Rus yapımı SU 24 tipi uçağın Türk jetlerince düşürüldüğü duyuruldu.

Askeri kaynaklar, Reuters'in haberine göre, uçağın düşürülmeden önce uyarıldığını kaydettiler.

Rus Interfax ajansında çıkan habere göre ise, Rusya Savunma Bakanlığı, "Suriye'de uçağımızın düşürüldüğü tahmin ediliyor" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı'ndan, Türk hava sahasını ihlal eden milliyeti bilinmeyen bir uçağın beş dakika içerisinde 10 kez ikaz edilmesine rağmen ihlale devam ettiği, söz konusu uçağa angajman kuralları çerçevesinde Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait iki F-16 uçağı tarafından müdahalede bulunulduğu bildirildi.

Cumhurbaşkanlığı, açıklamasında, "Hava sahasını ihlal eden ve uyarılara aldırmayan Rus uçağı düşürüldü" dedi.

Reuters'in haberine göre, Rusya, düşürülen uçağın Türk hava sahasını ihlal etmediğini ve uçağın tüm uçuş boyunca Suriye üzerinde uçtuğunu kanıtlayabileceklerini kaydetti.

Genelkurmay Başkanlığı, Türkiye sınırı yakınında düşürülen savaş uçağının iz analizini paylaştı.

Habertürk ve AA