Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Hizmet sektörü güven endeksi kasımda yüzde 1,9, perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 5,9, inşaat sektörü güven endeksi de yüzde 5 arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın kasım ayına ilişkin sektörel güven endekslerini yayımladı.

Buna göre, ekimde 98,20 olan mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi, yüzde 1,9 artarak kasımda 100,04 değerine ulaştı. Hizmet sektörü güven endeksindeki artış, son üç aylık dönemde iş durumunun iyileştiğini ve hizmetlere olan talebin arttığını değerlendiren ayrıca gelecek üç aylık dönemde hizmetlere olan talebin artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

Hizmet sektöründe bir önceki aya göre, iş durumu ve hizmetlere olan talep endeksleri yüzde 0,2, hizmetlere olan talep beklentisi endeksi yüzde 4,8 arttı.

Perakendede güven arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi yüzde 5,9 artış gösterdi.

Ekimde 99,45 olan perakende ticaret sektörü güven endeksi, kasımda 105,29 değerine yükseldi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki söz konusu artış, son üç aylık dönemde iş hacmi-satışların arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde iş hacmi-satışların artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. Mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.

Perakende ticaret sektöründe geçen aya göre iş hacmi-satışlar beklentisi endeksi yüzde 4,4 ve iş hacmi-satışlar endeksi yüzde 17,2 artarken, mevcut mal stok seviyesi endeksi yüzde 4,3 geriledi.

İnşaat sektörü güven endeksi yüzde 5 arttı

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi yüzde 5 artış gösterdi.

Geçen ay 80,28 olan inşaat sektörü güven endeksi, kasımda 84,29 değerine yükseldi.

Endeksteki artış, alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyinin mevsim normallerinin üzerinde olduğunu değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde toplam çalışan sayısında artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.

İnşaat sektöründe geçen aya göre alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi yüzde 5,9, toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi ise yüzde 4,4 arttı.

 

AA