Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, hükümetin aracı kurumların kendi namına yapacakları işlemlere izin vereceğine ilişkin spekülasyon ile kayıplarını geri alarak yükseldi. Çin hükümeti daha önce bu sene hisse senedi piyasasındaki çöküşün ardından aracı kurumlara bazı sınırlamalar getirmişti.

Şanghay Bileşik Endeksi seansın son beş dakikasında yüzde 1.3’e varan kayıplarını silerek yüzde 0.2 yükselişle 3,616.11 puan seviyesinden kapattı. Northeast Securities Co. ve Founder Securities Co. hisseleri, konuya yakın kaynaklardan gelen aracı kurumların gün sonunda net uzun pozisyonda kalma zorunluluklarının kaldıracağı yönündeki haberin ardından yüzde 4’ün üzerinde değer kazandı. Robot üretimi ile ilgili hisse senetleri, devlet televizyonunda yer alan haberde hükümetin bu sanayiyi destekleyeceği haberi ile yükseldi.

Şanghay’da Huaxi Securities Co.’dan analist Wei Wei, “Bu, hükümetin piyasaların istikrar kazandığı ve normale döndüğüne dair güve kazanmasını işaret ediyor. Piyasayı destekleme görevinden kurtulmaları, aracı kurumlar için iyi bir haber” dedi.

Şanghay Bileşik Endeksi, hükümetin hisse senedi piyasasında istikrarı sağlamak için benzeri görülmemiş tedbirler alması sonrası Ağustos’ta gördüğü dip seviyenin yüzde 23 üzerine sıçradı. Ağustos’ta hükümet, 5 milyar dolara varan çöküşün ardından ana hissedarlara hisse geri satın alma zorunluluğu getirmiş ve ilk halka arzları durdurmuştu. Çin Sermaye Piyasası Düzenleme Kurulu 10 şirketin ilk halka arzlara tekrar başlamasına geçtiğimiz hafta yeşil ışık yakmıştı. İlk halka arza katılımlar önümüzdeki haftanın ilk 3 gününde gerçekleşecek.