Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Suriye sınırında Türk jetleri tarafından bir savaş uçağının düşürülmesi ve ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarının etkisiyle Borsa İstanbul sert düşüş kaydetti.

Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesi sonrası, açılışa göre sert düşüş yaşayan Borsa İstanbul, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarının ardından kayıplarını arttırdı ve düşüş yüzde 4'ü aştı. Endeks günü yüzde 4,39 düşüşle 76.242,98 puandan tamamladı ve  Ekim'den bu yana en düşük seviyeden kapandı.
BIST 100 dünkü kapanışa göre 3.501,81 puan azalırken toplam işlem hacmi 6,5 milyar lira olarak gerçekleşti.

Gün içinde gördüğü en yüksek 80.008,03 puan seviyesinden 76.000 puan sınırına kadar gerileyen BIST 100 endeksi, gelen tepki alımlarının, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamaları ile sınırlanmasının ardından yaklaşık 1,5 ayın en düşük seviyesi olan 76.200 seviyelerinde dengelendi.

Bankacılık endeksi yüzde 4,42, holding endeksi yüzde 4,06 düşüş kaydetti. Tüm sektör endeksleri günü düşüşle tamamlarken, en fazla değer kaybeden sektör endeksi yüzde 7,30 ile "madencilik" oldu.

Analistler, yaşanan olayın jeopolitik risklere ilişkin tedirginliği artırdığını, bunun da döviz kurları ve faizlerin yükselmesini, BIST 100 endeksinin düşmesini sağladığını ifade ediyor. Yurt dışı borsalarda da değer kayıplarının görüldüğünü, bunun da yurt içinde alımları sınırladığını aktaran analistler, BIST 100 endeksinin 76.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

Yaşanan gelişmelerle Dolar/TL de 2.88'in üzerini test etti. 

Meksa Yatırım'dan Figen Özavcı konuya dair Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, panik ortamı oluştuğunu belirterek, "Para piyasaları ilk etapta en kötü senaryoyu fiyatlamayı tercih ediyor, özellikle Putin'in yaptığı açıklamalar sert...Bu olay diplomatik yolla çözülürse tansiyonu düşürerek atlatmayı başarırız" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus uçağının Türk sınırında düşürülmesiyle ilgili açıklama yaparak uçağın Türk sınırından 4 kilometre uzaklıktaki Suriye topraklarına düştüğünü bildirdi. Putin "Uçağın düşürülmesi sırtımızdan bıçaklanmak gibi. Rusya-Türkiye ilişkileri için ciddi sonuçlara yol açacak." ifadelerini kullandı.