Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri, Türkiye’nin Rus savaş uçağını düşürdüğüne ilişkin haberden sonra gerilimin artabileceği ve Suriye’de dış güçlerin çarpışabileceğine yönelik endişeler ile düştü.

Standard & Poor’s 500 Endeksi dün yüzde 0.1’lik düşüşün üzerine, bugün New York saati ile 10:04’te yüzde 0.4 düşüş ile 2,079.09 puan seviyesine geriledi. S&P 500 geçtiğimiz 3 haftada hiç 2 gün kesintisiz yükselişle kapatamadı. Dow Jones Endeksi 49.27 puan düşerek 17,743.41’e geriledi. Nasdaq Bileşik Endeksi, yüzde 0.4 değer kaybetti.

Boston Private Wealth’ten CIO Tom Anderson “Piyasayı doğrudan etkileyecek bir risk olarak görmüyorum ancak bu durum yatırımcıların düşünmesi gereken unsurlara eklendi. Bu tarz bir belirsizlik ortamında, ABD’nin güvenli liman olma durumu ön plana çıkıyor. Ama bu olaylar etrafında gürültü ve volatilite olacağı kesin” dedi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Türkiye, Suriye sınırında bir Rus jetini düşürdü. Su-24 tipi savaş uçağı Türk hava sahasını ihlal ettikten sonra uyarıldı ve angajman kuralları çerçevesinde vuruldu.

Rusya Savunma Bakanı savaş uçağının Suriye hava sahasını terk ettiği yönündeki iddiayı reddetti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rus uçağının Suriye’de vurulması üzerine Türkiye hakkındaki konuşması ve olayın Rusya-Türkiye ilişkileri açısından önemli sonuçlar doğuracağı yönündeki açıklamaları üzerine ABD vadelilerindeki geri çekilme genişledi.

Ortadoğu’daki durum yatırımcıların dikkatini çekerken, hisse senedi piyasalarında ilk aşamada gerçekleşen geri çekilmeler yatırımcıların gerilimin tırmanıp tırmanmayacağını görmek istediklerini gösteriyor. Bugünkü olay Brüksel’de terör uyarısının en yüksek seviyede olduğu ve ABD’nin vatandaşlarını küresel olarak uyardığı bir dönemde gerçekleşti.

Geçtiğimiz günlerde açıklanan diğer veriler Fed’in 2006’dan bu yana ilk kez faiz artırmak için elinin güçlendiğini gösterdi. Traderlar artık Fed’in önümüzdeki ay faiz artırma olasılığının yüzde 74 olduğunu fiyatlıyor.