Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, Türkiye'nin dün Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü açıklamasının ardından artan jeopolitik tansiyonla birlikte gelen güvenli liman alımları sonucu, yükselişini ikinci güne taşıdı.

Spot altın yüzde 0.5 kadar yükselerek ons başına 1,080.95 dolara kadar çıktıktan sonra, Singapur saati ile 11:12'de 1,079. 54 dolara geldi. Metal dün yüzde 0.6 yükselmişti. Altın 18 Kasım'da 1,064.55 dolara kadar düüşerek Şubat 2010'dan bu yana en düşük seviyesini görmüştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin Suriye sınırı yakınında Rus savaş uçağını düşürmesinin "ciddi sonuçları" olacağını söyledi. Altın geçen hafta, traderların ABD'li politika yapıcılarının gelecek ay borçlanma maliyetlerini artracaklarına ilişkin bahislerini yoğunlaştırmaları ile birlikte son beş yılın en düşük seviyesini gördü. Fed fonları vadeli işlem verilerine göre, Fed'in Aralık toplantısında faiz artırma olasılığı yüzde 74'e yükseldi. Bu olasılık Ekim sonunda yüzde 50 civarındaydı.

Singapur'da Oversea-Chinese Banking Corp. ekonomisti ve Bloomberg'in sıralamasına göre üçüncü çeyrekte en doğru altın fiyat tahmininde bulunan Barnabas Gan, "Yoğunlaşan jeopolitik tansiyon altın fiyatlarına destek sağlamalı," dedi ve "Altının yıl sonunda 1,050 doları göreceği yolundaki tahminimizi güçlü bir şekilde sürüdürüyoruz. Bu tahmin, Fed'in Aralık ayında faiz artırıacağı beklentimizin güçlenmesinden de destek alıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchhange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derle4diği verilere göre, Salı günü düşüşünü beşinci güne taşıdı ve Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviysini gördü.

Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.6 artarak 222.80 yuana çıktı. Spot gümüş yüzde 0.4 yükselirken, spot palladyum Salı günü ons başına 835.96 dolar ile Aralık 2008'den bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra yüzde 0.3 yükseldi.