Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:30'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, jeopolitik tansiyonun bir miktar perde arkasında kalması ve yatırımcıların dikkatlerini, dayanıklı tüketim malları siparişlerinden petrol stoklarına ABD verilerine ve ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) gelecek ay yapacağı toplantıya çevirmesi ile birlikte, bir haftanın en düşük seviyesinden yükseldi.

Seyahat ve dinlence sektörü hisse senetleri, Salı günü, Türkiye'nın Suriye sınırı yakınında hava sahasını ihlale eden bir Rus savaş uçağını düşürdüğü haberinin dünya piyasalarını sarsması ile birlikte iki ayın en hızlı düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından, bugünkü toparlanmaya öncülük etti. Petrol, ABD'de bugügün açıklanacak olan ve artış göstermesi beklenen stok verileri öncesi değer kaybetti. Türk Lirası düşüşünü üçüncü güne taşırken, Rus rublesi fazla değişmedi. İtalya'dan İrlanda'ya, tahviller, AMB'nin teşviği artıracağına ilişkin spekülasyonla değer kazandı.

Londra'da Seven Investment Management şef yatırım stratejisti Rosamunde Price, "Dikkatler bir kez daha ABD ekonomisinin iyi gitmesine dönüyor ve bu da piyasalardaki tedirginliği azaltıyor," dedi ve "Gerilim gerçekten patlama yapana kadar, piyasalar jeopolitik gelişmelerle başa çıkabilir. Varsayım, büyük oyuncuların savaşa girmeyeceği, bu nedenle durumu düzeltmek zorunda oldukları şeklinde" değerlendirmesinde bulundu.

ABD'de aralarında tüketici harcamaları, enflasyon ve dayanıklı tüketim malları siparişlerinin bulunduğu konomik veriler, yatırımcılara, Şükran Günü tatili öncesi son işlem gününde faiz artırımlarının hızı konusunda işaret verebilir. ABD Başkanı Barack Obama ve NATO'daki müttefikleri, Rusya ve Türkiye'ye tansiyonu azaltmaları yönünde çağrıda bulundu ve iki ülke arasındaki anlaşmazlığın IŞİD'e karşı savaşta ortak cepheyi zayıflatacağını kaydetti.

Piyasalar

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:54'te yüzde 1.1 yukarıda seyrediyordu. Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin dün yatay kapanmasının ardından yüzde 0.3 tırmandı.

Rusya hisse senetleri Salı günkü kayıplarının bir kısmını geri alırken, Türk hisse senetleri hafif aşağıdaydı. Bu iki ülkenin hisse senetleri, dün, Rus uçağının düşürülmesinin etkisi ile dünyanın en kötü performans gösteren iki piyasası oldu. Rusya'da Micex Endeksi yüzde 0.2 tırmanırken, Türkiye'de BIST 100 Endeksi yüzde 0.1'den az düştü. Bu iki ülkenin endeksleri dün sırasıyla yüzde 3.1 ve yüzde 4.4 geriledi.

Batı Teksas petrolü, son iki günde yüzde 62dan fazla yükseldikten sonra yüzde 1.4 düşerek varil başına 42.26 dolara indi. Bakır yüzde 0.7 geriledi ve düşüşüne geri döndü.

Euro dolar karşısında yüzde 0.3 zayıflayarak 1.0616 seviyesine geriledi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, dün yüzde 0.3 düştükten sonra fazla değişmedi.

(13:30'da güncellendi)