Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2 yıl ve 10 yıl vadeli ABD hazine tahvilleri faizleri arasındaki fark, en önemli para yöneticilerinin piyasanın on yıldan uzun bir süredir ilk defa gidilecek olan olası bir faiz artırımına hazır olduğunu ifade etmesiyle birlikte, Mart’tan bu yana en az seviyesine ulaştı.

4.5 trilyon dolar varlıklarıyla en büyük yatırımcı BlackRock Inc., ABD para politikası ilk faiz artırımından sonra da uyarıcı olmaya devam edecek. 1.47 milyar dolarlık varlıkların sahibi Pasific Investment Management Co. (PIMCO), Fed Başkanı Janet Yellen’ın yatırımcıları kademeli faiz artırımına hazırladığını aktardı. Varlıklarında 213 milyar dolar bulunduran OppenheimerFunds ise, faiz artırımında yavaş bir tempo izlenmesinin uzun vadeli tahviller için iyi olacağını belirtti.

New York’ta BlackRock baş küresel yatırım stratejisti Russ Koesterich, Salı günkü bir mülakatta “Genel duruma potansiyel faiz artırımını ekleyin. Yüzde 0’dan potansiyel yüzde 0.25’e doğru gidiyoruz. Buna daralmacı para politikası ancak denilebilir” dedi. Koesterich Mart ayında, yatırımcıların tahvil yerine hisse senedi alması gerektiği, Standard & Poor’s 500 Endeksinin, Bloomberg ABD Tahvil Endeksi geçtiğini ifade etti.

Bloomberg Bond Trader verisine göre ABD 10 yıl vadeli tahvil faizi yatay seyrederek Tokyo saatiyle 14:21’de yüzde 2.24 seviyesinde seyretti. Yüzde 2.25 faizli Kasım 2025 vadeli tahvilin fiyatı 100 1/8 oldu.

Tahvil fiyatları, Fed’in 15-16 Aralık toplantısında faiz artırımına başlayacağına ve artırıma kademeli olarak devam edeceğine ilişkin fikir birliği olduğunu işaret ediyor. 2 yıl vadeli ABD tahvil faizi, bu ay 20 baz puan yükseldi. 10 yıl vadeli ABD tahvil faizi, düşük enflasyon görünümden dolayı geçtiğimiz iki hafta düşüş kaydetti. 2 yıl ve 10 yıl vadeli tahvil faizleri arasındaki fark Salı günü fark 1.28 yüzde puanına geriledi.