Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri, Türkiye ve Rusya arasında büyüyen askeri gerilimin Yen’i yukarı çekmesiyle, ihracatçı şirketlerin karlarının olumsuz etkilenebileceği öngörüsüyle düştü.

Japonya Topix Endeksi yüzde 0.7 düşüş ile 1,594.67 puan seviyesinden kapandı. Endeks bir haftadan uzun bir süredir ilk ekside kapanışını gerçekleştirdi. Düşüşte Mitsubishi UFJ Financial Group Inc., Mizuho Financial Group Inc. ve Sumitomo Mitsui Financial Group Inc. gibi büyük bankaların hisse senetlerindeki değer kaybı etkili oldu. Nikkei 225 Endeksi üç aydır gördüğü en yüksek seviyeden yüzde 0.4 düşüş ile 19,847.58 puanda kapandı. Yen, Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiğini iddia ettiği bir Rus jetini düşürdüğüne ilişkin haber ile kazancını ikinci güne taşıdı.

Tokyo’da SMBC Nikko Securities Inc.’den Chihiro Ohta, “Türkiye’nin bir Rus uçağını düşürmesi piyasalar için kesinlikle olumlu bir gelişme değil. Bu olayı öylece görmezden gelip, hisse fiyatlarını yukarı çekmeye devam edemeyiz” dedi.

Salı günü erken saatlerde Rus uçağının Suriye’nin kuzeybatı sınırında düşürülmüş olması, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in olaya sert bir tepki göstermesine neden olmuştu. Dün yaşanan gelişme Suriye iç savaşında yabancı güçlerin doğrudan karşı karşıya geldiği ilk durum olma özelliğini taşıyor. Petrol fiyatları sıçradı ve yen değer kazandı.