Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) gelecek haftaki topkantısında ek teşvik konusunu değerlendirmesi beklenirken bazı merkez bankası yetkilileri ise son gelen verilerin ek teşviğe ihtiyaç bırakmadığı görüşüne sahip.

Avrupa Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Vitor Constancio toparlanmanın sürdüğünü, ancak risklerin aşağı yönlü olduğunu, revize edilecek olan makroekonomik tahminlerin son kararda kilit rol oynayacağını belirtti. Constancio fiyat istikrarını sağlamak istediklerini de ifade etti.

- Ekonomi rayında

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi ve Estonya Merkez Bankası Başkanı Ardo Hansson ise bölgedeki güven endekslerinin yükseldiğini belirtti ve ek parasal genişleme için bir neden görmediğini dile getirdi. Hansson "Son toplantımızdan bu yana negatiften ziyade pozitif haberler görüyorum. Ekonomide gidişat büyük oranda rayında, bu durumda harekete geçmek için neden olduğunu düşünmüyorum" diye konuştu.

Diğer bir Yönetim Kurulu Üyesi Sabine Lautenschlaeger da Merkez Bankası'nın daha fazla adım atmaması gerektiğini savundu.

Almanya Merkez Bankası Başkanı ve kurul üyesi Jens Weidmann da geçen haftaki açıklamasında alınan tedbirlerin etkili olması için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. Weidmann ile aynı toplantıda konuşan Başkan Mario Draghi ise enflasyonu hızlıca yükseltmek için poliitka yapıcıların herşeyi yapacağını söylemişti.

Draghi'nin bu açıklamasına İrlanda Merkez Bankası başkanı ve kurul üyesi Patrick Honohan'dan destek geldi. Honohan alınan önlemlere rağmen enflasyonun yükselmediğine dikkat çekti ve uyumlu para politikasının uygulanmaya devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

- Bulaşma riski yok

Vitor Constancio ayrıca Fed'in 2006'dan beri yapacağı ilk faiz artışının Avrupa'ya direk etkisi olmasını beklemediklerini ve bu riskin yönetilebilir olduğunu söyledi. Constancio "Ekonomilerin durumu, temel göstergeleri, para politikaları farklı ve faiz artış kararıyla bu fark daha da belirginleşecek" diye konuştu.

ECB'nin Euro Bölgesi için orta vadeli enflasyon hedefi %2, bölgede Ekim ayında enflasyon %0.1 arttı. Banka Eylül ayı tahminlerinde 2017'de enflasyonun ortalama %1.7 olacağını öngördü. Bu tahminde herhangi bir aşağı yönlü revizyon olması daha fazla teşvik için bir neden oluşturabilir.