Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(22:00'de güncellendi)

Türk Lirası, Rusya'nın Türk savaş ucaklarının bir Rus jetini düşürmesinin ardından Türkiye üzerindeki baskıyı artırma yönündeki çabaları ve traderların dikkatlerini hükümet programında merkez bankasının bağımsızlığına ilişin söylemini değiştirmesine çevirmeleri ile birlikte düşüşünü dördüncü güne taşırken, Türk hisseleri dünyada en fazla kaybettiren hisseler oldu.

Türk Lirası, Rusya'nın Salı günkü kriz sonrası ticari alanda misillemeye gitmesi ile birlikte son iki ayın en uzun süreli düşüşünü gerçekleştirdi ve tahvil faizleri altı haftanın zirvesine çıktı. Yeni hükümet, Çarşamba günü açıkladığı programında, merkez bankasının para politikası ve araçlarının seçiminde referans olarak "bağımsızlık" kelimesine yer vermedi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ise, bu değişikliğim merkez bankasının otonomisinin perdelenmesini yansıtmadığını açıkladı.

İstanbul'da Akbank traderı Emir Baruh, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Lira Rus uçağı olayından bu yana baskı altında", dedi ve "Bugün ayrıca merkez bankasının rolünün ne olacağı ile ilgili haberler vardı. Bu haberler Bakan Şimşek tarafından doğrulanmamasına karşın, piyasa halen güvende hissetmiyor" şeklinde görüş bildirdi.

Rusya ile artan gerilimin Türkiye üzerinde olumsuz etkisinin olacağından dolayı zaten endişeli olan yatırımcılar için, AK Parti'nin 1 Kasım seçimlerinden güçlü bir zaferle çıkmasının ardından, hükümet programında kullanılan dilin değiştirilmesi, üzerinde düşünülmesi gereken diğer bir riski oluşturacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Kasım'da yaptığı açıklamada, "piyasa faizlerinin" düşürülmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Program

Türk Lirası dolar karşısında yüzde 1.1 değer kaybederek, TSİ 21:38'de 2.9234 seviyesinden işlem görüyordu. 10 yıl vadeli tahvillerin faizi 16 baz puan yükselerek yüzde 10.21'e çıktı ve 14 Ekim'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi yüzde 2.4 düşerek yedi haftanın en düşük seviyesine indi.

64. hükümet için hazırlanan programda, Merkez Bankası için ayrılan bölümde, "Merkez Bankası’nın fiyat istikrarını sağlamak için uygulayacağı para politikası araçlarını doğrudan kendisinin belirlemesi, esas olmaya devam edecektir" denildi. 62. hükümetin Eylül 2014'te hazırladğı programda ise, "Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlamak için kullanacağı para politikası ve para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde belirlemeye devam edecektir" denilmişti.

İstanbul'da BGC Partners baş ekonomisti Özgür Altuğ, bu değişikliğin küçük bir değişiklik olduğunu ve yatırımcıların bunun üzerinde fazla durmaması gerektiğini söyledi.

Altuğ, "Önceki AKP hükümet programlarında, merkez bankasının para politikası adımları,  benzer ancak farklı söylemlerle tanımlanmıştı," dedi ve "Öz aynı kalmaya devam ediyor" şeklinde konuştu.

Rusya, ürünlerin yüzde 15'inin Rus kurallarına uymamasının ardından, Türkiye'den gelen tarım ürünlerine ilave sınır kontrolleri ve labraturar kontrolleri uygulayacağını duyurdu. Bu adım, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, Rus jetinin düşürülmesinin ardından, "sırtımızdan bıçaklandık" şeklindeki açıklamasından sonra geldi. Rus uçağının düşürülmesi ile birlikte, Suriye iç savaşı sırasında, ilk kez yabancı güçler birbirine doğrudan müdahalede bulundu.

(22:00'de güncellendi)