Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, Libya'nın üretimini artıracağını açıklaması ve Rusya'nın Suriye sınırı yakınında düşürülen savaş uçağı konusunda Türkiye'ye askeri misilleme seçeneğini gözardı etmesinin ardından, son bir ayın ilk haftalık kazancını daralttı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta yüzde 1.7 geriledi ve haftalık kazancını yüzde 5.3'e daralttı. OPEC üyes Libya, aralarında en büyük petrol alanı olan Sharara'nın da bulunduğu iki sahada bir yılı aşkın sürenin ardından tekrar üretime başlayacağını duyurdu. Rusya Deevlet Başkanı Vladimir Putin, Perşembe günü Fransız mevkidaşı ile Moskova'da yaptığı görüşmede, Rusya'nın IŞİD karşısındaki geniş ittifak ile işbirliği yapacağının işaretini verdi.

Petrol son bir yılda, ABD ham petrol stoklarının rekor seviye yakınında seyretmesi ve OPEC'in kotasının üzerinde üretim yapması ile birlikte yaklaşık yüzde 35 değer kaybetti. İran, OPEC üyelerinin 4 Aralık'ta Viyana'da yapacağı tolantıda üretimi günlük 500,000 varil artırmaya yönelik planlarını duyuracağını kaydetti.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "Eğer Libya üretime yeniden başlarsa, bu küresel arz fazlasına diğer bir ilave olacak," dedi ve "Rusya ve Türkiye arasındaki jeopolitik gerilim, petrol fiyatlarındaki gerçek hareketi sınırladı" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI) Nymex piyasasında 75 sent düşüşle varil başına 42.29 dolara kadar indikten sonra, Seul saati ile 12:19'da 42.51 dolara geldi. ABD piyasasının Perşembe günü Şükran Günü tatili nedeniyle kapalı olmasından dolayı kapanış fiyatı yoktu ve işlemler Cuma günü kayıtlara geçirilecek. Fiyatlar bu ay yüzde 8.8 düştü.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra öerkezli ICE Futures Europe piyasasında 3 sent düşerek varil başına 45.43 dolara geriledi. Kontrat bu hafta yüzde 1.7 yükseldi. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık yüzde 4 üzerindeydi.