Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hava sahasını ihlal ettiği için Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili, Türkiye'nin özür dilemeyeceğini bildirdiğini hatırlatarak "Ne yapalım bu Türkiye'nin seçimi' dedi.

Putin, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Kremlin Sarayı'ndaki görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Birleşmiş Milletler çatısı altında geniş katılımlı terörle mücadele koalisyonu oluşturmak istediklerini ifade etti.

Putin, "Bugün terörle mücadele konusundaki işbirliğimizi güçlendirme, bilgi değişimi ve askeri makamlar arası ortak çalışma kararı aldık. Bu terörle mücadeleyi daha verimli hale getirecek" diye konuştu.

Bugünkü görüşmede bölge ülkeleriyle, ılımlı muhaliflerin hangi bölgelerde bulunduğu konusunda irtibat kurma kararı alındığını aktaran Putin, Rus hava kuvvetlerinin o bölgelere operasyon yapmayacağını ifade etti.

Putin, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın geleceğine Suriye halkının karar vermesi gerektiğini savunarak, "Suriye'de kara operasyonları olmadan terörizmle mücadele edilemez. Esad ordusu dışında Suriye'de bunu yapabilecek güç yok ve bu nedenle Esad terörle mücadelede doğal müttefik konumunda. Orada terörle mücadele etmek isteyen başka gruplar da var, bunlardan bazılarıyla irtibat kurduk" dedi.

-Rus uçağının düştüğü bölgede hava saldırıları şiddetlendi

Putin, Türk sınırını ihlal eden Rus uçağının düşürüldüğü bölgede, hava saldırılarının şiddetlendiğine işaret ederek, o bölgede Türkmenlerin değil, Rusya'dan giderek terör örgütlerine katılan savaşçılar olduğunu iddia etti.

Rusya'nın insani yardım konvoyu vurmadığını savunan Putin, haberlerde adı geçen insani yardım vakfının, o saatte, o bölgede konvoy ve temsilcilerinin bulunmadığına ilişkin sözlerini hatırlattı.

Putin, uçakları düşürülene kadar Suriye'de hava savunma sistemleri olmadığını dile getirerek, "Müttefiğimiz saydığımız taraftan böyle bir darbe alacağımız aklımızın ucundan bile geçmedi. Türkiye'yi dost bir ülke olarak gördük ve böyle bir hamle beklemedik. Bu nedenle bu saldırıyı ihanet olarak görüyoruz" dedi.

Türkiye ile son 10 yılda elde edilen yüksek ilşkilerin bozulmasının üzücü olduğunu vurgulayan Putin, "Özür bile dilemeyeceklerini söylediler. Ne yapalım bu Türkiye'nin seçimi" diye konuştu.

Putin, Antalya'da düzenlenen G20 Zirvesi'nde, DAEŞ terör örgütünün petrol satışıyla ilgili görüntüleri liderlere gösterdiğini yineledi.

- "Esad, Suriye'nin geleceğinde rol oynayamaz"

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Suriye'de krizin aşılabilmesi için siyasi çözüm bulmak gerektiğine dikkat çekerek, "Esad, Suriye'nin geleceğinde rol oynayamaz" dedi.

Suriye'de terörle mücadele konusunda Fransa'nın Rusya ile işbirliği içerisinde çalışacağını belirten Hollande, bu ortak mücadelenin, Fransa'nın Ukrayna krizine siyasi çözüm bulma isteğine engel olmayacağını bildirdi.

Terörizmin gelir kaynaklarını da yok etmek gerektiğine dikkati çeken Hollande, terör örgütü DAEŞ'in öncelikle petrolden elde ettiği gelirlerin engellemesi gerektiğini söyledi.

Hollande, "DAEŞ'in petrol alt yapısının yok edilmesi gerekir. DAEŞ için petrol esas gelir kaynağıdır. Kim DAEŞ'ten petrol satın alıyorsa o teröristlere kontrol edilemeyecek miktarda para veriyor demektir. Biz teröristlere gelir sağlayan bu petrolü taşıyan konvoyları ve işleyenleri vuracağız" diye konuştu.

AA