Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Aberdeen Asset Management Plc ve Investec Asset Management Ltd. için yuanın gelecek hafta rezerv para statüsüne çıkarılabilecek olması mevcut durumu değiştirmekten çok sembolik olacak.

Fon yöneticileri, yuanın Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yönetim kurulu oylarıyla Özel Çekme Hakları (SDR) sepetine (SDR) dahil edilmesi Çin'e yatırımlarda ciddi bir artışa neden olmasını beklemiyorlar.

Singapur'da Investec Fon Yöneticisi Wilfred Wee, "Yuanın dahil olma durumu bizim yatırımlarımızı artırmamızı tetiklemez. Bizim yatırımlarımıza devam etmemizi tetikleyecek olan finansallar olmaya devam edecek" dedi.

Yuanın rezerv statüsüne çıkarılması, ABD dahil IMF'nin önemli hissedarlarının durumu destekleyeğini açıklamasıyla, kaçınılmaz görünüyor. Standard Chartered Plc.'ye göre bu durum  Çin'e beş yıl içinde 7 trilyon yuanlık (1.1 trilyon dolar) fon çekecek. Fakat Investec ve Aberdeen, yavaşlayan Çin ekonomisi ve yuanın gidişatı yatırım kararlarında kilit rol oynamaya deva medecek.  

Singapur'da Aberdeen kıdemli yatırım yöneticisi Kenneth Akintewe, "Yuanın SDR'a dahil edilmesi, yatırımlar anlamında, belirleyici bir olay değil. Bizce portföye Çin'i dahil edip etmeme noktasında odaklanılması gerek çok şey var" dedi.