Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Tarım Bakanı Faruk Çelik, Rusya ile yaşanan gerginlikle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Tarım Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye Rusya'ya 1 milyar 270 milyon dolarlık tarım ihracatı yapıyor. Gerginliği ekonomik alana sıçratmak doğru olmayacak. Resmi olarak ambargo kararı bize ulaşmadı.Olumsuzluklardan Rus çiftçisi daha fazla oranda etkilenir. Bu konu öğleden sonra Bakanlar Kurulu'nda görüşülecek" dedi.

Tarım Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ve Rusya arasında Salı günü Suriye sınırında bir Rus savaş uçağının angajman kuralları çerçevesinde düşürülmesiyle gerilen ilişkilerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Faruk Çelik, iki ülke arasında sadece ekonomik değil sosyal ve kültürel alanda da bağlar olduğunu belirterek, uçağın düşürülürken hangi millete ait olduğunun bilinmediğini vurguladı. Çelik, her ülkenin kendi güvenliğini sağlamasının zorunlu olduğunu, yaşanan olayın neden yaşandığına başka mecralara uzanmadan spesifik olarak bakılması gerektiğini belirtti.

Bakan Faruk Çelik; "Olayın kusur anlamında spesifik çerçevede ele alınması gerekirken ulusal hislerle başka alanlara taşınmasının doğru olmadığın inancı içerisindeyim" dedi.

Rus çiftçisi daha fazla etkilenir

Faruk Çelik açıklamalarına şöyle devam etti:

"Tarım alanında Rusya ile çok ciddi bir alışverişimiz var. Rusya'ya yılda 1 milyar 270 milyon dolarlık tarım ürünleri ihracatı yapılırken Rusya'dan 2 milyar 850 milyon dolarlık ithalat gerçkeleştiriyor. Yaşanan sorun ile ilgili çözüm aramakvarken konuyu ekonomik alanlara sıçratmanın doğru olmayacağını ve bu tarz yaklaşaımların iki ülke ilişkilerine fayda sağlamayacağı inancı içerisindeyiz. Burada ithalata ve ihracatımıza baktığımız zaman hem Türk hem Rus üreticisi etkilenecek, hatta Rus üreticisinin daha çok etkilenecektir.

Soğukkanlı yaklaşılmalı

Soğukkanlı şekilde olaya yaklaşılması gerektiğinin doğru olacağını düşünüyorum. Konu ile bağlantılı Dışişleri ve Ekonomi bakanlıkları çalışmalarını sürdürüyor. Bugün öğleden sonra yapacağımız ilk bakanlar kurulu toplantısında da konu bakanlıkları ilgilendiren boyutlarıyla ele alınacak ve toplantı sonunda hükümet sözcümüz açıklama yapacak.

Resmi bir ambargo kararı ulaşmış değil

Yetkililer arasında çalışma ve diyaloglar sürdürülüyor. İki dost ülke arasındaki ilişkiler gerçekten gereksiz alanlara taşınmaz ve aklı selim hareketlerle sorunun çözümü konusunda çalışılırsa sonuca ulaşırız. Bize resmi bir ambargo kararı ulaşmış değil.

Ayrıntılı şekilde bakanlıkla ilgili birfinglerimizi alıyoruz. Önümüzdeki dönemde kısa orta ve uzun vadeli çalışmalarımızla ilgili detayları paylaşacağız. Kısa zamanda nereden nasıl başlayacağımızı, yürütülen projelerle birlikte hangi alanlara öncelik verilmesi gerektiğini sivil toplum kuruluşları ve üreticilerle biraraya gelerek planlayıp kamuoyu ile paylaşacağız."