Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan ülke piyasaları ve kurları bu haftayı düşüşle kapatmaya hazırlanıyor. Çin'de şirket karlarının düşmesi ve ülke ekonomisinde yavaşlamanın süreceği beklentisi bu düşüşte etkili oluyor.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türk Lirası dolar karşısında Mart'tan beri en büyük haftalık düşüşe hazırlanıyor.

Borsalar

Çin'de sanayi şirketlerinin karının düşmesiyle Çin borsaları Ağustos'tan beri en büyük düşüşü kaydederken para birimi yuan üç ayın en düşük seviyesine geriledi. Citic Securities hisse senetleri, soruşturma altında olduklarını duyurmasıyla %10 değer kaybetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %1.2 değer kaybetti. Endeks böylece bu hafta %1.8 düşüş kaydetti.  Rusya'da gösterge endeks Micex de %0.8 düşerek haftayı kayıpla kapatmaya hazırlandı.

Çin'de açıklanan veriye göre sanayi şirketlerinin karı geçen ay %4.6 düştü. Eylül'de bu düşüş yalnca %0.1'di. Karların düşmesi ülkede son 25 yılda yavaşlayan büyümenin daha da derinleşebileceği sinyalini veriyor.

Bangkok merkezli One Asset Management yöneticisi Win Udomrachtavanich, "Çin'de yavaşlama endişesi finans piyasalarında özellikle de diğer gelişmekte olan ülke ekonomileri üzerinde baskı yaratmaya devam edecek. Çoğu yatırımcı Fed'in Aralık kararından önce pozisyon almak konusunda isteksiz" dedi.

En iyi performans Malezya ringgitinde

Çin'de Şanghay bileşik endeksi %5.5 düşerek 25 Ağustos'tan bu yana en büyük değer kaybını gerçekleştirdi.

Türk Lirası dolar karşısında 20 Kasım'dan beri yaklaşık olarak %3.5 değer yitirdi. Rusya'nın savaş uçapının Türk sınırında düşürülmesi ve ardından gelen açıklamalarla artan gerilim bu düşüşte etkili oldu.

Bu hafta gelişen ülke kurlarında en iyi performansı Malezya ringgit'i gösterdi. Para birimi 20 Kasım'dan bu yana dolar karşısında %0.7 deüer kazandı. Güney Afrika randı ise %2.7 düşerek bu ayın en  büyük haftalık düşüşüne hazırlandı.