Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlerce ateş açılması sonucu çıkan çatışmada Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi hayatını kaybetti, 2 polis şehit oldu.

Alınan bilgiye göre, Diyarbakır Barosu tarafından Yenikapı Sokak'ta daha önce terör olayları nedeniyle zarar gören Dört Ayaklı Minare önünde konuya ilişkin düzenlenen basın açıklamasının ardından teröristlerce ateş açıldı.

Güvenlik güçlerince karşılık verilmesi üzerine çatışma çıktı.

Gruptakiler ve basın mensupları, çatışma nedeniyle çevredeki binalara sığındı.

Olayda Baro Başkanı Tahir Elçi ve bir polis memuru hayatını kaybetti, AA muhabiri Aziz Aslan ve polislerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi yaralandı.

Yaralılar, kentteki çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Çatışmanın ardından Diyarbakır'ın Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Elçi'nin ön otopsi raporu tamamlandı

Baro Başkanı Elçi'nin ölümüne, uzak atış mesafesinden ateşlenen silahtan çıkan kurşunun neden olduğu tespit edildi.

Saldırının ardından, incelemelerde bulunmak üzere olay yerine giden Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz'ın da arasında bulunduğu heyet, çatışmanın ortasında kaldı, teröristlerin açtığı ateşle 2 polis memuru yaralandı.

Tahir Elçi basın açıklamasında çatışmasızlık çağrısında bulunmuştu. Elçi, "Tarihi bölgede bir çok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekanında silah çatışma operasyon istemiyoruz savaşlar çatışmalar operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Başbakan: Hedef Türkiye

Başbakan Ahmet Davutoğlu saldırıya dair "Bu olay mutlak surette aydınlatılacaktır. Bizim dönemimizde faili meçhullere izin vermeyiz. Bu terör saldırısı sonrasında Sayın Tahir Elçi'ye dönük olarak bir suikast gerçekleşmiş olması, böyle bir durum varsa mutlaka araştırılarak kim bunu yaptıysa ortaya çıkarılacaktır. Ama kim yapmış olursa olsun hedef açıktır, hedef sadece Sayın Tahir Elçi değil hedef Türkiye'dir" dedi.

İçişleri Bakanı: Olay açıklığa kavuşturulacak


İçişleri Bakanı Efkan Ala, Diyarbakır'daki saldırının aydınlatılmasına yönelik dört başmüfettişin görevlendirildiğini belirterek, "Olay kesinlikle bütün yönleriyle açıklığa kavuşturulacaktır. Saldırı, milletimizin birliği ve bütünlüğüne yöneliktir" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, olaya ilişkin olarak yaptığı açıklamada "Son derece üzgünüm ve kaygılıyım. Tahir Elçi'yi ve polisimizi katleden güçler hesap vermelidir." yorumunu yaptı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise "Türkiye'nin çok gergin bir ortamında, Güneydoğu Anadolu'da güvenlik unsurları ile PKK terör unsurları arasında çatışmanın devam ettiği bir süreçte, bu gerilimi artırmak amacıyla bir saldırı düşünülmüşse, bunu iktidarın çok yönlü ele alarak incelemesi ve bunun katillerinin bulunmasında yarar vardır. Üzüntü büyüktür" dedi.

Tahir Elçi kimdir?

Diyarbakır Barosu Başkanı olarak görev yapan Tahir Elçi, 1966 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Cizre'de tamamladı. Elçi, 1991 yılında Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Elçi, 1992 yılından beridir Diyarbakır'da serbest avukatlık yapıyordu. 1998-2006 arası Diyarbakır Barosu'nda yönetici olarak görev yapan Elçi, Diyarbakır Barosu Başkanlığı'nın yanı sıra Türkiye Barolar Birliği İnsan Hakları Merkezi Bilim Danışma Kurulu üyeliğini de yürütüyordu. 2 çocuk babası olan Elçi'ye, seçimlerden önce CNN Türk'te katıldığı programda "PKK, terör örgütü değildir" dediği için dava açılmıştı.