Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:45'te güncellendi)

Altın fiyatları ABD ve Avrupa merkez bankaları arasındaki politika farklılaşmasının daha da güçleneceği ve doların artacağı beklentileriyle 2 yılı aşkın sürenin en büyük aylık kaybına ilerliyor.

Fed'in Aralık ayında 2006'dan beri ilk faiz artırımına gideceği beklentileriyle külçe altının ons fiyatı 5 yılın en düşük seviyesine yaklaştı. Değerli metal böylece üçüncü yılda da düşüşe ilerliyor.

ABD para birimi, Avrupa Merkez Bankası'nın bu hafta ek teşviğe gideceği beklentileriyle euro karşısında değer kazandı. Altın genelde dolarla ters yönde hareket ediyor. Yüksek faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının diğer yatırım araçlarına kıyasla cazibesini azaltıyor.

Londra'daki Marex Spectron Group'tan David Govett yazdığı bir e-mail'de "Ciddi bir toparlanma görülmediği için altın fiyatlarında birkaç yılın en düşük seviyelerini görüyoruz. Biraz fiziki talep var ancak fiyatlarda sıçramaya neden olacak düzeyde değil" ifadelerini kullandı.

Emtia fiyatları

Külçe altının onsu Londra saatiyle 12:29'da %0.1 değer kaybederek 1,056.17 dolar oldu. Fiyatlar Cuma günü 1,052.83 dolara kadar düşerek 5 yılın dibini test etmişti.

Bu ay altın fiyatları %7.5 ile Haziran 2013'ten beri en büyük kaybı gerçekleştirdi.

Bu hafta açıklanacak ABD istihdam verisi faiz artışı konusunda Fed yetkililerinin karar vermesinde etkili olacak. Öte yandan bu hafta ABD Kongresi'nde sunum yapacak olan Fed Başkanı Janet Yellen'in açıklamaları da faiz artışının zamanlaması konusunda ipuçları verebilir. Fed vadeli işlemler verilerine göre Aralık'taki toplantıda faiz artışı ihtimali %74.

Singapor'daki  IG Asia Pte'de stratejist olan Bernard Aw "Dolardaki yükseliş altın fiyatları açısından iyi değil. ABD istihdam verisi Fed öncesi son veri olması nedeniyle yakından takip edilecek" diye konuştu.

Platin fiyatları ons başına %1.2 düşüşle 825.50 dolar oldu ve 2008 Aralık'tan beri en düşük seviyeyi test etti. Pladyum %0.3, gümüş fiyatları ise %0.2 değer yitirdi.