Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Para Fonu (IMF) İdari Direktörü Christine Lagarde ve Fon'un icra kurulundaki iki düzine yetkili Pazartesi günü Washington'daki genel mrkezde, krizdeki ülkelere kredi sağlama dışında en fazla beklenen kararlardan birini almak üzere bir araya gelecek.

12'nci kattaki oval kurul salonda tartışılacak konu, Çin yuanı Özel Çekme Hakkı (SDR) sepetine ekleyerek rezerv para statüsü verip vermemek olacak. 1969'da yılında yürürlüğe sokulan SDR, IMF'ye üye ülkelere, ödemeler dengesi ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için, şu anda dolar, euro, yen ve sterlinden oluşan sepet içindeki para birimlerinden biri ile borçlanma hakkı sağlıyor.

Yuanın rezerv opara statüsün eilişkin karar kısa bir süreliğine beklemeye alındı, ancak Lagarde,Fon uzmanlarının yuanın sepet içine alınmasını tavsiye ettiğini ve kendisinin de bulu desteklediğini duyurmuştu. IMF muhtemelen alınan karara ilişkin biraz daha detay verecek.

IMF'nin en yüksek karar organı guvernörler kurulu. Bu kurul, 188 üye ülkenin çoğunlukla maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarından oluşuyor. Guvernörler kurulu gücünün büyük bölümünü icra kuruluna devetmiş durumda. İcra kurulu, üyekliği temsil eden 24 icra direktöründen oluşuyor. Bugünkü toplantı "gizli" olarak niteledi ve bu gübi toplantılara destek uzmanı katılamıyor.

Yılda 200'den fazla toplanan icra kurulu formal oylamalardan ziyade, genellikle görüş birliğine varılmış kararları alıyor. Obama yönetimine karşı sorumnlu ABD icra direktörü Mark Sobel, yüzde 17 oy hakkı ile en fazla güvü elinde tutan üye konumunda. Bununla birlikte, G7 ise oy hakkının yüzde 43'ünü elinde tutarak en güçlü grubu oluşturuyor. Eski Merkez Bankası yetklisi Jin Zhongxia tarafu-ından temsil edilen Çin'in ise oy hakkı yüzde 3.8