Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türk Lirası'ndaki yükseliş, düşürülen Rus uçağının Türkiye'nir risklerini hatırlatması sonrası sona erdi.

Geçen hafta, Suriye sınırı yakınında meydana gelen olay, seçimlerin ardından başlayan rallinin sonunu getirdi ve Türk Lirası'nın Latin Amerika dışında en kötü performans gösteren para konumuna geri dönmesini sağladı. Rusya'nın türkiye'ye ticaret sınırlamaları getirmesi de, ABD'de faiz artırımına ve sermaye çıkışlarına zaten duyarlı olan Türkiye hakkında yatırımcıların tedirgin olmasına neden oldu.

Ve ilave düşüşler de geliyor gibi görünüyor. Stratejistler, Türk Lirası'nın 2016 yılında dolar karşısında yeni rekor seviyelere düşmesini beklerken, opsiyon traderları, Türk Lidası'nda, Arjantin pesosu ve Rus rublesi hariç diğer benzerlerine göre daha fazla düşüş beklentisi taşıyor.

Londra'da Societe Generale SA gelişen piyasalar stratejisti ve Türk lirası'nın gelecek yılın ilk çeyreğinde şimdiki seviyesi olan 2.9250'lerden 3.1 ile tüm zamanların en düşük seviyesine ineceği tahmininde bulunan Roxana Hulea, "Türk Lirası'ndaki balayı biraz ani sonlandı," dedi ve "Rusya ile sorunlar, Türkiye'nşn en önemli ticaret ortaklarından birinin negatif ekonomik yaptırımlar uygulamasını getirebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Seyahat Yasağı

Suriye'deki iç sabaşta ilk kez yabancı iki gücün karşı karşıya gelmesinin Türkiye için bedeli yüksek olabilir. Zira Rusya ikinci çeyrekte Türkiye'nin ikinci en büyük ticari ortağı ve Rus turistler toplam turist sayısının yüzde 10'unu oluşturuyor. Bu, Rusya Türkiye'ye turları durdurursa, zaten 2012'den bu yana en yavaş büyümesini gösteren Türkiye ekonomisi için önemli bir sorun yaratabilir.

Türk Lirası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Edoğan'ın kurucusu olduğu AK Parti'nin yeniden tek başına iktidara gelmesini sağlayan 1 Kasım seçimlerinin öncesi ve sonrasında, aylar süren siyasi kilitlenmenin açılacak olmasından dolayı ralli yaptı.

Türk Lirası dolar karşısında Eylül ayında 3.0752 ile tarihinin en düşük seviyesine inmesinin ardından, 20 Kasım tarihine kadar yüzde 8 değer kazanarak, Bloomberg'in takip ettiği 31 önemli para arasında en fazla kazandıran ikinci para birimi oldu. Türk Lirası'nın geçen haftaki yüzde 3.4'lük kaybı 2015 yılı düşüşünün yüzde 20'ye genişlemesine neden oldu ve bu Brezilya reali ve Kolombiya pesosununa rdından en hızlı kaybı işaret ediyor.