Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, gelişen piyasa paraları ve demir ile, Çin'de aracı kurum hisse senetlerinin kayıplarını genişletmesiyle düştü, yuan değer kazandı ve petrol yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japon ve Güney Kore hisselerinin geri çekilmesiyle yedi ay içinde altınca aylık kaybına yöneldi. Şanghay Bileşik Endeksi, Cuma günkü yüzde 5.5'lik sert düşüşün ardından, kazançlar ve kayıplar arasında dalgalandı. Endonezya Rupisi, Malezya Ringitiyle beraber zayıflarken, Çin Yuanı Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yuanın rezerv para olup olmamasına ilişkin Pazartesi günkü kararı öncesi denişaşırı piyasalarda güçlendi. Euro, politika yapıcıların bu hafta teşvik paketini genişleteceği yönündeki beklentilerle, dolar karşısında Mart'tan bu yana en kötü ayına yöneldi.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) toplantısı, Cuma günkü aylık tarım dışı istihdam verisi bu hafta yer alacak kilit ekonomik olaylardan bazıları. Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitme ihtimali yüzde 70'in üzerinde seyrederken, dikkatler politika ayrılığına ve diğer merkez bankalarının Fed'in sıkılaştırma politikasına nasıl tepki vereceğine odaklanıyor. Çinli sanayi şirketleri, Salı günü gelecek imalattaki gelişmeyi gösteren veri öncesi düştü. OPEC üyeleri de, petrol üretimini tartışmak üzere bu hafta toplanacaklar.

Jakarta'da PT Samual Aset Manajemen'den Agus Yanuar, “Çin'in ve küresel ekonominin bazı kısımlara ilişkin yavaş büyüme endişeleri devam ediyor ve 2016'nın ilk yarısı boyunca sürebilir. Yatırımcılar, öncü göstergelerde olumlu gelişmeler görene kadar korumacı pozisyonlarını devam ettirmeliler” dedi.