Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri kapanışta gün içindeki sert kayıplarını finans şirketleri öncülüğünde geri aldı. Hükümetin hisse senedi piyasalarını destekleyici önlemleri azaltacağı yönündeki haberler sonrası piyasalarda sert dalgalanmalar Cuma'nın ardından Pazartesi de sürüyor.

Şanghay Bileşik Endeksi gün içerisinde yüzde 3.2'ye varan kayıplarını geri alarak kapanışta yüzde 0.3 yukarıda 3,445.41 puana yükseldi. Şanghay Bileşik Endeksi'nin volatilitesini gösteren bir ölçüm 2 ayın zirvesinde seyrediyor. Bank of China Ltd üç ayın en büyük yükselişini kaydetti. Şanghay Bileşik Endeksi bu ay yüzde 1.9 tırmanırken bu, Ocak ayından bu yana en düşük yükselişi işaret ediyor. Cuma günü yaşanan son üç ayın en sert düşüşü Çinli yetkililerin karşı karşıya kaldığı zorlukları işaret ediyor. Zira yetkililer, hisse senetlerinden desteği çekerkeni, aynı zamanda yeni bir çöküşe neden olmak istemiyor. Hisse senedi piyasalarında fiyat dalgalanmalarının Mart'tan bu yana en düşük seviyelere gerilemesi ile birlikte, Çin hükümeti, ilk halka arzlara getirdiği durdurmayı, vadeli işlemlerde teminat tutarındaki artışı ve aracı kurumların kendi adına yaptıkları işlemler için tuttukları hesaplarda artı bakiye bırakma yükümlülüğünü kaldırdı.

Hong Kong'da Rabobank Group finans piyasaları araştırma müdürü ve devlet destekli fonların piyasaya destekleyici yönde müdahale yapacağı tahmininde bulunan Michael Every, “Düşüş gösteriyor ki, piyasaların istikrar kazandığı yönündeki görüş, içinde bulunduğumuz gerçeği gizleyen bir durumdu“ dedi.