Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,"Rusya etkisinin minimum olması için çalışmaları yapıyoruz" dedi.

Bakan Işık, " İmalata sanayisinden asgari ücretli çalışan toplan imalat sanayi içinde yüzde 28.1'i oluşturuyor.

"Asgari ücret yükselişiyle maksimum kârlılık kaybı yüzde 20 olur"

Tüm yük işverene devredilse bile vergi öncesi kârlılık yüzde 3.5'in altına düşmüyor.İşverenin yükünün bir kısmını almaya gayret edeceğiz. Asgari ücret yükselişiyle maksimum kârlılık kaybı yüzde 20 olur

2015'te AR-GE harcamalarında yüzde 1.10 seviyesine geleceğiz" şeklinde konuştu.

Işık, AR-GE merkezi sayısının 100'lerden 218'e çıkması son derece önemli. Fikri mülkiyet hakları kanununu mecliste öncelikli görüşmek istiyoruz. Bakanlık, YÖK ile yakın çalışıyor, temel bilimleri bursla destekliyoruz. Tübitak'ın kitap toplama görevi de yetkisi de yok" dedi.

Bakan Fikri Işık,"Patentlerin Borsa platformunda alınıp satılmasını istiyoruz.KOSGEB girişimci destekleri için aracı kullanmıyoruz.'Nesnelerin İnterneti' teknolojisini geliştiren ülke olmak için çalışıyoruz. Yerli otoyu 2019 sonuna kadar seri üretimden çıkarmayı planlıyoruz" şeklinde konuştu. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, asgari ücret artışının tüm yükünün işverene bırakılmış olsa dahi vergi öncesi karlılığın yüzde 4,5'tan yüzde 3,5'un altına düşmediğini belirterek, "Maksimum yüzde 21 kar kaybı oluyor. Hükümet olarak biz işvereni yalnız bırakmamaya, özellikle rekabette zorlanan sektörlerdeki işverenin üzerindeki yükün bir kısmını almaya gayret edeceğiz" dedi.

Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin bir miktar sanayiyi etkileyeceğini belirten Işık, hükümet üyeleri ve bakanlıkların bu konuda çalışma yaptıklarını, iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini istediklerini dile getirdi. 

Türkiye ile Rusya'nın bölgenin iki önemli ülkesi ve ticaret açısından da önemli iki partner olduğuna dikkati çeken Işık, "Türkiye ve Rusya arasındaki gerilim, elbette hem Türkiye'ye hem Rusya'ya olumsuz yansır. Ama tabii ki bir uçakları düştü, Putin'in iç kamuoyundaki uğradığı prestij kaybı bir süre daha dalga boyları azalarak da olsa devam edecek. Biz bu süreçte etkinin minimum olması için elimizden gelen bütün çalışmaları yapıyoruz, bundan sonra da anlık takibimize devam edeceğiz. Orada oluşabilecek bir komplikasyonun hemen ekonomiye yansımasının minimize olması için gerekli tedbirleri anında yürürlüğe koyarız ve koyuyoruz da zaten" diye konuştu.

Işık, 2014 yılı verilerine göre Türkiye'de 3 milyon 453 bin 356 kişinin imalat sanayisinde çalıştığını bildirdi. Bu kişilerin 969 bin 700'ünün asgari ücretle çalıştığına değinen Işık, şöyle devam etti:

"Asgari ücretle çalışan normalde toplam imalat sanayinde çalışan yüzde 28,1'i, hatta bu rakamın içerisinde asgari ücretten daha fazla ücret alıp işverenin asgari ücret üzerinden gösterdiği insanlarda var. Dolayısıyla maksimum yüzde 28'i asgari ücretle çalışıyor ve bu asgari ücretin artışını tüm yükü işverene bırakılmış olsa dahi bakanlık olarak yaptığımız çalışmada vergi öncesi karlılık yüzde 4,5'tan yüzde 3,5'un altına düşmüyor. Yani maksimum yüzde 21 kar kaybı oluyor. Hükümet olarak biz işvereni yalnız bırakmamaya, özellikle rekabette zorlanan sektörlerdeki işverenin üzerindeki yükün bir kısmını almaya gayret edeceğiz. Ama çok böyle yandık, bittik durumu yok. Her halükarda bu asgari ücret artışının Türkiye'deki istihdamı azaltmaması ve işsizliğin artmaması, sektörlerimizin rekabet gücünü olumsuz etkilememesi içinde elimizden gelen tedbirleri alacağız."

Işık, yerli otomobilde 2019 sonuna kadar üretime geçmeyi hedeflediklerini belirtti. Yerli otomobilin kendi segmenti içinde fiyat avantajı olması için de çok yoğun çalıştıklarını anlatan Işık, "2019 yılında piyasaya çıkacak bir araca bugünden fiyat belirlemek doğru değil. Ciddi bir batarya maliyeti var, maliyeti TÜBİTAK'ta geliştirdiğimiz teknolojiyle düşürmenin gayreti içerisindeyiz. Batarya maliyetimiz azaldığı zaman aracın satış fiyatı çok daha düşecek" değerlendirmesinde bulundu.