Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD tahvillerinin Fed'in faiz artırımına dayanaklılığı tartışmasında bir durum çok açık: Tahvil arzı hızlı bir şekilde azalıyor.

Önümüzdeki sene, tahvil ihraçlarına katılmaları zorunlu olan piyasa yapıcıların beklentilerine göre, ABD uzun vadeli devlet tahvili ihracı yüzde 27 azalacak. ABD tahvil ihracının 2016'da 418 milyar dolar olması bekleniyor. Bu 2008'den bu yana en düşük seviye olacak.

Daralan bütçe açığı ABD'nin finansman ihtiyacını azaltırken, Hazine kısa vadeli devlet tahvillerine odaklandı. Kriz sonrası düzenleme, yatırımcıların kısa vadeli tahvillere yönelmesini teşvik ediyor. Uzun vadeli tahvil arzında düşüş getirilerde bir baskıya neden olabilir. Bu durum, Fed Başkanı Janet Yellen'in benzeri olmayan bir kolay para dönemini, borçlanma maliyetlerinde ekonomiyi rayından çıkarabilecek bir sıçramaya neden olmadan, kapatabileceğine ilişkin başka bir neden olabilir.

Daha önce Richmond Fed'de kıdemli ekonomistlik görevini yürüten, ABD tahvilleri konusunda 30 yılın üzerinde deneyimi bulunan ve şu anda Jefferies Group LLC'de baş finansal ekonomist olan Ward McCarthy “Önümüzdeki yıl, uzun vadeli tahvil getirileri yukarı yönlü hareketlerinde daha yavaş olacaktır, çünkü Hazine daha ziyade kısa vadeli borçlanacak. Bununla birlikte, küresel bir ABD tahvili iştahı var çünkü ABD tahvilleri dünyada en yüksek getirili olanı ve en likit piyasaları oluşturuyor.”

Jefferies, önümüzdeki yıl, kısa vadeli borçlanma dışında 404 milyar dolar net ihraç bekliyor. 2015'te ise 607 milyar dolar net ihraç beklentisi var.

Bloomberg tarafından derlenen 10 beklentiye göre, Bank of Montreal, 2016'da net ihraçta artış bekleyen tek piyasa yapıcı kurum oldu. Securities Industry and Financial Markets Association verilerine göre, faiz getirili veya 2 ila 30 yıl vadeli menkul kıymetlerin net ihracı, 2010'da ABD'nin 1.61 trilyon dolarlık rekor borçlanmasından bu yana her yıl düştü.