Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:45'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, önemli ekonomilerin imalat sanayi verilerinin durgun çıkmasının merkez bankalarının desteğinin süreceği beklentilerini artırmasının ardından, ABD Hazine tahvilleri ile birlikte yükselirken, dolar zayıfladı.

Dolar euro karşısında, Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra gerçekleştireceği ilk faiz artırımının yatırımcılar tarafından satın alındğı spekülasyonuna bağlı olarak son yedi ayın zirvesinden gevşerken, 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi, ilk artırımın ardından gelecek artışların kademeli olacağı beklentileri ile düştü. Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi Pazartesi günkü geri çekilmesinin ardından ralli yaptı ve İngiltere bankalarında görülen ralli Avrupa hisse senetlerinin üç ayın en yüksek seviyesi yakınında kalmasına yardımcı oldu. Metaller değer kazandı.

ABD'de imalat sanayinde beklenmedik daralma, Fed'in bu ay faiz artırımına gitse bile, daha sonra borçlanma maliyetlerinde hızlı bir artışa gitmeyeceği spekülasyonunu güçlendirdi. Fed'in Aralık ayına faiz artırımına gitme olasılığı, Cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verileri öncesi halen yüzde 70'in üzerinde seyrediyor. Euro Bölgesi'nde imalat sanayi büyümes, hız kazanırken, genişlemenin halen yavaş bir hızda olması, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) Perşembe günkü toplantısında teşviği artırabileceğine ilişkin beklentileri değiştirmedi.

Jersey City, New Jersey'de ICAP Plc işlemlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Ron Anari, "Şimdilerde risk için biraz daha fazla tolerans var, zira endeksler yatay ve yöneticiler bir noktada getiri göstermek zorunda. Gidilecek yalnızca 4 hafta daha var ve tahvil alarak bunu yapmıyorlar," dedi ve "Fed bir noktada faiz artıracak ve bu şimdi de olabilir. Hisse senedi piyasaları bunu oldukça fazla absorbe etti" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi yüzde 1.1 yükselerek 2,102.63 puandan kapandı. Endeksteki 10 hisse grubunun tümü yukarı yönde hareket ederken, sağlık-bakım ve bankacılık sektörleri çıkışa öncülük etti.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi yüzde 1 yükseldi, ancak küresel hisse senetlerinin gösterge endeksi halen 2011'den bu yana ilk yıllık kaybına hazırlanıyor.

Stoxx Europe 600 Endeksi Ağustos ayından bu yana en yüksek seviyesinden yüzde 0.3 gevşerken Asya hisse senetleri ralli yaptı.

(23:45'te güncellendi)