Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Barclays Rusya Merkez Bankası'nın, geçen hafta Türk jetlerinin Suriye sınırı yakınında bir Rus savaş uçağının düşürmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye uygulayacağı yaptrımların enflasyonu yükselteceği beklentileri ile, Aralık ayında muhtemelen gösterge faizde indirime gitmekten kaçınacak.

Barclays analistleri Durukal Gün ve Daniel Hewitt , Pazartesi günü hazırladıkları e-posta raporunda, sebze ve meyve ithalatı ve seyahat sınırlamalarını içeren yaptırımların Rusya'nın ekonomik büyümesini olumsuz etkileyeceğini ve gıda enflasyonunu yükselteceğini kaydettiler. Banka, 27 Kasım'da, Rus politika yapıdıların gösterge faizi 50 baz puan düşürerek yüzde 10.5'e çekmesini bekliyorlardı. Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin tahminlernin medyanına göre de Rusya'nın 50 baz paunlık bir indirime gitmesi bekleniyordu.

Barvlays analistleri, cezai yaptırımların muhtemelen, gıda enflasyonundaki yavaşlamayı tersine çevireceğini ve merkez bankasının resesyondan darbesi almış ekonomiyi canlandırmak için faiz indirimlerine gitme çabalarını olumsuz etkileyeceğini kaydediyorlar. Türkiye'nin geçen hafta Rus jetini düşürmesi, IŞİD'e karşı yürütülen mücadeleye Rusyanın da katılmasının, bu ülkenin Ukrayna ile ilişkilerinden dolayı yaptırımlarına maruz kaldığı eski Soğuk Savaş dönemi rakipleri ile işbirliğini artıracağı beklentisini güçlendirmesi sonucu hisse senetlerinde gerçekleşen ralliyi durdurdu.

Gün ve Hewitt, raporda, "Rusya Merkez Bankası'nın faiz indirimine gitmek için henüz enflasyondaki yavaşlamanın boyutundan memnun olduması için henüz çok erken olduğunu düşünüyoruz," dedi ve "Bu durum, petrol fiyatlarındaki düşüş ve rublenin değer kaybınden gelen piyasa baskıları üzerinde ek oluşturuyor" şeklinde görüş bildirdi.