Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya Merkez Bankası (RBA), işgücü piyasasının dirençli olması ve madencilik yatırımlarındaki düşüşe rağmen ekonominin istikrarlı bir şekilde büyümesi faiz konusundaki duraklamaya yedinci ayda da devam etti.

RBA Başkanı Glenn Stevens ve kurulu, Salı günü faizi, 29 ekonomist beklentisine paralel olarak, rekor düşük seviye olan yüzde 2'de tuttu. Faiz kararı, Ekim ayında Tüketici Güveninde ve istihdamda gerçekleşen iyileşmeyi takip ederek, acil bir ek teşviğe ihtiyaç olmadığı yönündeki değerlendirmeyle verildi.

Stevens, Perth'teki bir toplantıda, “GSYİH büyümesi bir süredir uzun vadeli ortalamaların altında olsa da anketler geçen yıl madencilik dışı sektörlerin koşullarında kademeli bir iyileşme olduğunu belirtiyor. Buna, istihdamda güçlü büyüme ve istikrarlı işsizlik oranı eşlik etti” dedi.

Politika yapıcılar, madencilik dışındaki sektörleri canlandırmak için borçalnma maliyetini 2011'in sonundan bu yana 2.75 yüzde puanı düşürdü. Düşük faiz ortamında konut inşaatları artarken, diğer şirketler harcama yapmaya daha isteksiz durdular, ve poltika yapıcılar, düşük enflasyonun büyümeyi desteklerken kolaylığı sağladığı fikrini pekiştirdi.

Avustralya Doları, faiz açıklaması öncesi Sydney'de 15:02'de yatay seyrederek 72.66 ABD centinden işlem gördü.