Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(14:50'de güncellendi)

Geçtiğimiz hafta Rusya savaş uçağının Türkiye-Suriye sınırında Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Rusya ve Türkiye arasında yaşanan gerginliğin TL üzerindeki etkisiyle dün 2,93 seviyesinin üzerini gören ve kademeli olarak gevşeyen Dolar/TL , güne 2.91 seviyesinin üzerinde başladı.

Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) gelecek ek teşvik beklentileriyle birlikte riskli gelişen piyasa varlıklarına doğru kayan talep, Türkiye hisse senetleriyle birlikte TL'nin yükselişinde etkili oldu.

Lira, dolar karşısında TSİ 13:47'de yüzde 0.7 değer kazanarak 2.8928 seviyesine geldi ve Bloomberg tarafından takip edilen 24 gelişen piyasa parası arasında Malezya Ringit'inden sonra en çok değer kazanan para oldu. Borsa İstanbul 100 Endeksi, yüzde 1.6 tırmanarak kapanış bazında 2 Kasım'dan bu yana en güçlü yükselişini gerçekleştirdi. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 1.3 arttı.

Dolar/TL, dün 2.8978 ve 2.9364 aralığında hareket ederken, 2.9138 seviyesinden kapatmıştı.

Bloomberg anketine katılan tüm ekonomistler, politika yapıcıların Perşembe günkü toplantıda ek teşvik açıklayacağı ve bu durumun Türkiye'nin cari açığını fonladığı sermaye girişinde olası bir artışa neden olacağı görüşündeler. Türk varlıkları bu yıl, ABD borçlanma maliyetinde artış beklentisinin hisse senedi ve tahvillerden çıkışı tetiklemesiyle beraber, satış dalgasına maruz kaldı ve lirayı rekor düşük seviyeye sürükledi. TL, bu yıl dolar karşısında yüzde 19 değer kaybederken, banka değerlemeleri Eylül ayındaki sıçrama öncesi altı yılın düşüğüne indi.

İstanbul'da TEB Yatırım stratejisti Işık Ökte, “Rusya'yla yükselen gerginlik Türk varlıklarında beş günlük düşük performansa neden oldu, fakat Türkiye AMB ek teşvikten yararlanabilecek bir yer” dedi.  

Türkiye-Rusya gerginliği sonrası Dolar/TL'nin sakinleşmesinde politik gelişmeler etkili oldu. Avrupa Birliği (AB)-Türkiye ilişkilerinin tekrar güçlenme eğiliminde olması, vize muafiyeti sürecinin hızlandırılmasıyla ilgili görüşmeler ve “17. fasıl” olarak adlandırılan Ekonomik ve Parasal Politika faslıyla ilgili müzakere sürecinin devam ederek faslın Aralık ayında açılacak olması TL'nin kayıplarını azaltmasında etkili oldu.   

(14:50'de güncellendi)