Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Standard Chartered ve Royal Bank of Scotland Bank of England'ın (RBS) stres testini geçerek sermaye artırımı yapmaktan kurtuldu. Ancak, bankalar testin bazı kısımlarında başarısız oldu.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Salı günü yaptığı açıklamada, RBS'in, 2014 yıl sonu itibariyle, bireysel sermaye ile ilgili rehbere uymadığını belirtti. Standard Chartered ise bir finansal yeterlilik ölçümü olan Tier 1 minimum sermaye rasyosuna uygun değil.

BOE açıklamada “Standard Chartered'ın gözden geçirilen stratejisi ve sermayesini güçlendirmek için attığı yeni adımlar” sonrası yeni bir sermaye planı göndermesine gerek duyulmadığı belirtildi. RBS'in daha önce yaptığı sermaye artırımı ve sunduğu borçlanma planı ise BOE tarafından tatmin edici bulundu.

BOE küresel finans krizinden yedi yıl sonra yatırımcıların bankalara olan güvenini güçlendirmek için stres testi raporlarını ikinci kez halka açık gerçekleştiriyor. Britanya'nın en büyük bankaları, Çin ekonomisinde sert bir yavaşlama, Euro bölgesinde negatif büyüme ve emtia fiyatlarında sert düşüş gibi şoklara dayanıklılıkları konusunda sorgulandılar. Açıklanan sonuçlara göre, böyle bir durumda test kapsamındaki yedi banka karlarında 100 milyar pound (151 milyar dolar) düşüş görülebilir. Bankaların karlarındaki bu düşüş 2008'deki finansal krizdeki düşüşten daha büyük.

Stress testindeki senaryoya göre, Standard Chartered'ın Tier 1 ana sermayenin  risk ağırlıklı varlıklara oranı yüzde 5.1, RBS'in ise yüzde 5.9 gerçekleşerek, yüzde 4.5 olan testi geçme düzeyinin üzerinde bulunuyor.

Shore Capital Group analisti Gary Greenwood “BOE stres testinin sonucunu sektör için oldukça olumlu buluyoruz ve yatırımcılar rahat bir nefes aldı” dedi.

Londra saati ile 8:17'de RBS hisseleri yüzde 2.2, Standard Chartered yüzde 2 yükseldi. Lloyds Banking Group Plc hisseleri ise yüzde 2.8 yukarıdaydı.