Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Mitsubishi Electric Türkiye Başkanı Masahiro Fujisawa, jeopolitik konumu nedeniyle pek çok açıdan avantajlı olan Türkiye'nin hızlı büyüme potansiyeli ve genç nüfusu ile birlikte değerlendirildiğinde kendileri için öncelikli pazar olduğunu belirterek, "Büyüyen Türkiye'nin gelişimine ortak olmaya ve bu ülkeye yatırım yapmaya devam edeceğiz" dedi. 

Fujisawa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Mitsubishi Electric'in Türkiye'deki yatırımları ve projelerini değerlendirdi. 

Türkiye'nin gücüne ve enerjisine inandığını belirten Fujisawa, "Türkiye'nin endüstrisi ve teknolojisiyle üretkenliğinin daha da artacağını, katma değeri çok daha yüksek ürünler üreteceğini ve dünyanın ileri ekonomileri arasındaki yerini alacağını düşünüyoruz. Bu düşüncemiz, Türkiye'nin gerçekleştirdiği Marmaray projesi, inşa etmekte olduğu köprü, baraj, tünel, havalimanı gibi çok sayıda projeyle de doğrulanıyor. Biz de Mitsubishi Electric Türkiye olarak, üstün teknolojiye sahip, enerji verimli, çevreci, yenilikçi ürün ve hizmetlerimizle Türkiye'ye katkı sağlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.

"Türkiye öncelik verdiğimiz bir ülke"

Fujisawa, Türkiye'de temelde fabrika otomasyonu, ileri robot teknolojileri, klima sistemlerinin satış ve satış sonrası hizmetlerini sürdürdüklerini ifade ederek, "Bunların yanı sıra uydular, asansör, görsel veri sistemleri, güç kaynakları ve ulaştırma bağlantılı altyapı işlerine de destek veriyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de özellikle Türksat uyduları ve Marmaray projesinde kullanılan teknolojileriyle tanındıklarını aktaran Fujisawa, şunları kaydetti:

"Elektrik, elektronik ve otomasyon alanında bir dünya devi olan Mitsubishi Electric Corporation, üç yıldır kendi yapılanması ile Türkiye'de, İstanbul merkez ofisinde faaliyet gösteriyor. Mitsubishi Electric Türkiye olarak 3 yıllık hedeflerimizi gerçekleştirmiş durumdayız. Sadece ürün satmak için değil, hizmet etmek için Türkiye'de varız. Türkiye öncelik verdiğimiz bir ülke. Bu ülkeye nasıl daha fazla fayda sağlayabileceğimizi düşünmeye devam ediyoruz."

"Türkiye altyapıda hızlı ilerleyecek"

Türkiye'deki sanayi tesisleri ve altyapı projelerindeki elektrik, otomasyon, taahhüt çalışmalarına talip olduklarını açıklayan Fujisawa, ülkedeki bina, havalimanı ve köprü gibi çalışmalara dikkati çekti. 

Ülkenin yeni altyapı projelerinin yaklaşık 10 yıl boyunca bu çizgide devam edeceğini tahmin ettiklerini dile getiren Fujisawa, "Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda gerçekleştirilen projelerinde başarılı olacağına da inanıyorum. Özellikle altyapıda katedilmesi gereken daha çok yol var. Ancak bundan sonra daha hızlı ilerleme olacaktır diye düşünüyorum."

"Japonlar ve Türkler çalışkan milletler"

Uzaya gönderilen Türksat 4B ve 4A uyduları için Türk mühendislerin Japonya'da çalıştığını anımsatan Fujisawa, "Japonya'daki fabrikada onlar için Türk yemeği çıkarıldı ve ibadethane yapıldı. Tüm bunlar kültürlerin birlikte çalışabilmesi için önemli. Bu süreçte 20 Japon mühendis de Ankara'ya geldi. Burada Türk mühendislerle beraber çalıştılar. Bundan mutluluk duyuyoruz" diye konuştu. 

Japonların ve Türklerin çalışkan milletler olduklarını ve çalışma prensipleri bakımından birbirlerine benzediklerini anlatan Fujisawa, şöyle devam etti:

"Japonya ve Türkiye arasında serbest ticaret anlaşması yapılmasının her iki ülke için de çok faydalı olacağını düşünüyorum. Her iki ülkenin iyi taraflarını birleştirirsek çok daha büyük ve başarılı işler yapabileceğimize inanıyorum. Türkiye, özellikle altyapı hizmetleri konusunda Japon şirketlerle işbirliği yapıyor. İki ülkenin hükümetleri arasında da iyi ilişkiler söz konusu. Biz de üstün teknolojiye sahip global bir firma olarak Mitsubishi Electric'in tüm dünyada kullanılan ve yüksek kaliteye sahip ürün ve sistemleri ile ileri teknolojisini Türkiye'ye getirerek ekonominin gücüne güç katmayı, Türkiye'nin belirlediği yüksek ekonomik hedeflerine ulaşması için gerekli teknoloji ve bilgi kullanımını aktarmayı hedefliyoruz."

"Ertuğrul 1890 filminde rol aldım"

Türk-Japon dostluğunun gerçek hikayesini iki tarihi olay üzerinden anlatan "Ertuğrul 1890" filminde küçük de olsa rol aldığını anlatan Fujisawa, şunları kaydetti:

"Ertuğrul 1890 filmini tavsiye ederim. Film, 1890'da 600'ü aşkın mürettebatıyla fırtınaya yakalanarak, Japon karasularında batan Osmanlı fırkateyni Ertuğrul'un hazin hikayesini ve 1985'te 215 Japon vatandaşının Türk Hükümeti'nin talimatıyla Türk Hava Yolları tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasının çarpıcı gerçek öykülerini anlatıyor. Ben de filmde Tahran'dan kurtarılan 215 kişiden birini oynuyorum. Filme dahil olma sürecim, Türkiye'de yaşayan Japonların ve benim de üyesi olduğum bir derneğin çağrısı ile başladı. 'Yaklaşık 200 kişiye ihtiyaç var' dediler, biz de sabahın 5'inde çekime gittik. Benim için çok anlamlı bir anı olarak kalacak. Bu film Türk-Japon dostluğunu anlamak için çok önemli bir yapıt."