Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, İngiliz bankalarının stres testini geçmesinin etkisiyle üç ayın yükseğini gördü. BOE'nin test kapsamındaki en büyük yedi bankanın da başarılı olduğunu açıklamasının ardından, Barclays Plc ve Lloyds Banking Group Plc hisseleri yüzde 2.9'nin üzerinde yükseldi. Stres testi sonucunun yarattığı etkiyle, FTSE 100 Endeksi'nde işlem hacmi 30 günlük ortalamanın üzerine çıkarken, Endeks Batı Avrupa'da en çok yükselen piyasalardan biri oldu.

Stoxx Avrupa 600 Endeksi seans içerisinde yüzde 0.5 yükselse de, Londra saatiyle 9:19'da yüzde 0.1 yukarıdaydı. Stoxx Avrupa 600 Endeksi, Kasım'da ikinci ay üst üste yükselerek Eylül'deki düşük seviyesinin yüzde 14 üstüne geldi. Avrupa Merkez Bankası'ndan (AMB) beklenen ek teşvik paketi ve ABD ekonomisinin borçlanma maliyetlerindeki artışa karşı dayanıklı olacağı beklentileri bu yükselişte etkili olmuştu. Bugün açıklanan veri, Kasım'da Euro bölgesi imalatının hızlandığını gösteriyor. Bu durum, AMB'nin daha fazla adım atması için ılımlı bir ortam oluşturuyor.

Piyasalarda yaşanan bu iyimserlik, geçtiğimiz ay, fon yöneticilerinin portföylerinde küresel hisse senetlerinin ağırlığını artırmasına yol açmıştı. Zamanlama bir raslantı olmayabilir: Hisse senedi piyasaları 1988'den bu yana beş yıl hariç, yılı hep yükselişle kapattı. Bloomberg'ün derlediği verilere göre, Aralık diğer aylara göre en sık ve en büyük artışların yaşandığı ay oldu.

Madencilik hisseleri, Çin'de özel bir şirketin derlediği imalat endeksinin beklenenden iyi gelmesiyle emtia fiyatlarına paralel yükseldi. Çin'de resmi imalat endeksiyse düştü. BHP Billiton Ltd. Hisseleri 2008'den bu yana en düşük kapanışının ardından bugün yüzde 2.7 yukarıdaydı.

Gaz tedarikçisi Linde AG hisseleri, şirketin bir yıl içerisinde kar beklentisinde üçüncü kez aşağı yönlü revizyona gitmesiyle yüzde 13 düştü. Safran SA hisseleriyse Fransız hükümetinin şirketteki payını azaltmasıyla yüzde 2.3 düştü.